Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på svenska vecka 29

BVC uppmuntrar till tvåspråkighet

Julkaistu torsdag 18 juli 2013 kl 20.53
Nyheter på svenska vecka 29
(5:01 min)

När barnavårdscentralerna runt om i landet tidigare har varnat föräldrar för att prata sitt eget språk med barnen, med den goda tanken att de kan bli förvirrade och inte lära sig svenska, går Håbo kommun nu ut med en DVD, där finska föräldrar uppmanas att prata sitt språk med barnen. Därmed är kommunen i framkant med att sprida forskningens budskap om att ett barn kan anamma flera språk i tidig ålder.

Mamma Leena fattade ett beslut heter videofilmen, som delas ut vid barnavårdscentralerna i Håbo kommun i Uppland. DVD-filmen är gjord för att uppmuntra finskspråkiga föräldrar att tala finska med sin barn från början. Bakom filmen står Risto Hurskainen, som är verksamhetsutvecklare för det finska förvaltningsområdet Håbo. Kommunen är ett finskt förvaltningsområde sedan 2010 och numera erbjuder över hälften av kommunens förskolor någon form av finskspråkig verksamhet.

Kvinnojourerna erbjuder hjälp även under sommaren

Den finska kvinnojouren Piilopirtti i Göteborg erbjuder stöd och boende till våldsutsatta kvinnor. Kvinnojouren kontaktas antingen av kvinnorna själva eller via socialtjänsten, polisen eller sjukvården. De anställda hjälper till med advokatkontakter, förskola och skola för barnen och annat kvinnorna kan tänkas behöva.

Fagervall åter i farten

Idolvinnaren Markus Fagervall från Tornedalen har bildat en duo med en annan låtskrivare, Tony Björkenvall. Fagervall Björkenvall -duons debutalbum släpps i höst. Plattan är inspelad i Norge och singeln Oh my love finns redan ute. Markus Fagervall vann talangtävlingen Idol år 2006.

Järnhandlare med smart försäljningsverktyg

Matti Jokela, som äger Malmö Järnhandel har startat en tjänst på Facebook där man får låna gratis verktyg. Borrhammare, högtryckstvättar och vinkelslipmaskiner används ju inte så ofta att man behöver äga dem själv, tycker han. Man får låna max fyra verktyg åt gången i högst ett dygn. Det är gratis att låna verktygen men Facebook postar ett inlägg på ens Facebook-vägg varje gång man lånar ett verktyg, och på så vis får Jokela reklam för sin affär. Pengarna tjänar han genom att sälja tillbehör som skruvar och spikar.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".