Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Popula

Krönika: Helsingfors behöver inte Guggenheim

Publicerat torsdag 25 december 2014 kl 12.38
"Liknar amerikansk kolonialism"
(3:17 min)
Guggenheim-museet i New York. Foto: Richard Drew/AP
Guggenheim-museet i New York. Foto: Richard Drew/AP

Det amerikanska konstkonglomeratet Guggenheim har under flera år försökt komma in på den finska marknaden. Förespråkarna anser att museet skulle sätta Finland på den internationella konstkartan medan kritikerna anser att det liknar amerikansk kolonialism. Det är inte ett amerikanskt konstmuseum som gör att en stad fylls av liv och får betydelse i konstvärlden, menar Julia Wiraeus i sin krönika. 

Fuck Guggenheim we have walls hade någon sprejat med svart färg på en byggställning i närheten av mitt hem. Antagligen hade denna någon fått nog av att det amerikanska konstkonglomeratet som under flera år försökt komma in på den finska marknaden. Det har redan blivit ett nej från Helsingfors stadsstyrelse, då priset ansågs för dyrt. Men den amerikanska konststiftelsen kom ändå tillbaka med ett nytt förslag.

Fokus på nordisk design och arkitektur

Guggenheimstiftelsen började planera för ett finländskt designmuseum för snart sex år sedan. Modell var Guggenheimmuseet i New York och i spanska Bilbao, men i Helsingfors skulle museet vara mer inriktat på nordisk design och arkitektur. Amerikanska konsulter gjorde en utredning som visade att museet skulle locka över en halv miljon besökare per år – alltså över 200 000 fler än något annat museum i Finland. Den dåvarande kulturministern, vänsterpartisten Paavo Arhinmäki var tveksam över beräkningarna och kritisk till att Helsingfors stad och den finländska staten skulle stå för byggkostnaderna som beräknades bli minst en miljard kronor. Det hade också tillkommit en årlig licensavgift på över 18 miljoner kronor. Det är enorma summor som givetvis skulle påverka andra kulturinstitutioner i Helsingfors.

Kritik: Liknar amerikansk kolonialism

Förespråkarna anser att museet skulle sätta Finland på den internationella konstkartan och öka turismen, medan kritikerna anser att det liknar amerikansk kolonialism. Guggenheims filialer i Los Angeles och Berlin stängt ner. Å det var knappast museet som lockat konstnärer till den tyska huvudstaden. Tidningen Helsingin Sanomat skrev för en tid sen att Guggenheim behöver Bilbao mer än vad Bilbao behöver Guggenheim. Det handlar konkret om licensavgifterna som spanjorerna årligen betalar till den amerikanska stiftelsen och om att Bilbao hittills är det enda lyckade exemplet på Guggenheimstiftelsens världserövring. Den spanska borgmästaren är ändå nöjd över museet som har skapat jobb, tillväxt och framtidstro i regionen. Det hoppas nog även Guggenheimförespråkarna på i Finland. Nyligen hölls en arkitekturtävling där sex bidrag av drygt 1700 kom vidare till en final som avgörs i juni. Förhandsfavoriten lär vara en glasbyggnad i två lager med namnet pöytäliina eller bordsduk.

"Helsingfors behöver inte Guggenheim"

Guggenheim är känt över hela världen, men ändå är det många finländska konstnärer som inte vill ha hit museet. Jag läser hur kritiker som frågar varför finländska skattepengar ska betala ett amerikanskt företag för att de ska komma hit. Den brittiska tidningen Telegraph jämförde finländarnas attityd med att Pepsi skulle få en årlig utbetalning för att bygga EN läskfabrik i Helsingfors. Fortfarande vet ingen om Guggenheim verkligen kommer till Finland, men till dess beundrar jag finländarnas attityd. Det är liksom inte ett amerikanskt konstmuseum som gör att en stad fylls av liv och får betydelse i konstvärlden, särskilt när de ska ha en massa betalt för att komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".