Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Europarådet: Sverige missköter sina minoritetsspråk

Julkaistu torsdag 15 januari 2015 kl 10.31
Häpeänurkka
Häpeänurkka Foto: Christopher Sessums / CC BY 2.0

Europarådet riktar åter svidande kritik mot Sverige när det gäller utbildningssituationen för landets nationella minoriteter som samer och sverigefinländare. – Inga förbättringar har skett i modersmålsundervisningen, konstaterar Europarådet i sin åttonde kritiska rapport.

Europarådets ministerkommitté har granskat hur Sverige lever upp till de europeiska avtalen om skydd för minoritetsspråk, och slår ner på flera punkter. Till exempel finns det akut brist på utbildade lärare i samtliga fem minoritetsspråk (finska, meänkieli, samiska, romani och jiddisch). Den tvåspråkiga undervisningen har minskat både på finska och samiska, och sker inte alls på meänkieli, konstaterar ministerkommittén. 

När det gäller modersmålsundervisningen i minoritetsspråken, har inga förbättringar skett, konstaterar Europarådet, som granskade Sverige senast 2011. Antalet undervisningstimmar har inte ökat, och elevernas möjligheter till undervisning  i sitt minoritetsspråk beror på var de bor. 

Kommittén är annars positiv till att till exempel det finska förvaltningsområdet har utökats.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".