Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Daniel: Hade möjligheten funnits till anhörigvård utomlands så hade jag nyttjat det

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 13.00

Det här är Daniels berättelse: "Det tär ibland på relationerna att vara så långt bort i dessa situationer."

"Jag flyttade från Nederländerna till Sverige för att läsa en magisterexamen i ekonomi 1998. Jag träffade min uppländska fru dagen efter min ankomst till Sverige.

Mina föräldrar är skilda sedan länge och både min mor Ella och far Lars gifte om sig efter skilsmässan 1980. Jag växte upp hos min mamma och plastpappa Jan tillsammans med fyra syskon.

Även min mamma och plastpappa föll för Värmland och flyttade till Sverige 2004. Redan när de flyttade till Sverige kom de överens om att när någon skulle bli sjuk, så skulle de flytta tillbaka till Nederländerna igen.

Så skedde fem år senare 2009 då min plastpappa fick cancer. Den första perioden kunde min fru och jag hjälpa till inte minst i relation till den - i övrigt fantasiska - svenska vården. Min pappa till och med bodde hos oss över sommaren 2009 i och med att min mamma skulle ordna med flytten. Sedan tog mina syskon över vården tillbaka i Nederländerna tillsammans med min mamma fram till att min pappa gick bort året efter.

Det kändes långt borta men vi lyckades vara med på alla viktiga ögonblick, bland annat när min pappa Jan blev så dåligt att han till slut använde sig av eutanasi 65 år gammal, september 2010. Han förälskade sig i Värmland och gravstenen i Nederländerna har formen av Värmlands landskap.

Min pappa Lars har hamnat i samma situation nu i slutskedet av sin Parkinsons sjukdom - som bröt ut när han var fyrtiofem. Han bor i Nederländerna och det har blivit många händelser på vägen där min helbror Alex och jag fått hjälpa till på vägen. Som tur är finns det mycket vård att få från husläkaren, parkinsonssjuksköterskan, första sjuksköterskan, kirurgen som hjälpte min pappa att inoperera en hjärnstimulator, med fler.

Det är mycket som min ensamstående far behöver ta ställning till. För två år sedan fick vår pappa flytta in till ett vårdboende på grund av risk för fallskador som varit mer och mer överhängande. Vi fick ordna med flytten och lägenhetsförsäljningen som tog nästan ett år.

Även min pappa ville få chansen att kunna nyttja eutanasi när han väl kommit så långt. Det tog honom fler år innan han kommit så långt att han faktiskt bestämde sig, trots att han pratat om det sedan han fått Parkinson. Enligt läkarna så lyckades vår pappa bestämma sig precis i tid i och med att man ska göra det när man fortfarande kan uttrycka det tydligt. Alex har besökt min pappa en till två gånger i månaden i alla år. Efter att eutanasibegäran blev klar i somras blev Alex även gode man.

Jag stämmer av med min bror kontinuerligt och får träffa min pappa tre till fem gånger per år. Mycket mer än så blir ohållbart. Min pappa och jag kan nu numera enbart kommunicera via korta telefonsamtal på ett par minuter och genom stora bildvykort som vi skickar honom.

Hade möjligheten funnits till anhörigvård utomlands så hade jag nyttjat det också för att ge mer stöd till mina pappor och övriga släktningar. Det tär ibland på relationerna att vara så långt bort i dessa situationer. Vi saknar ibland gemensamma upplevelser för att jag inte varit på plats. Det kan göra ont.

Jag jobbar med målgruppen företagare med utländsk bakgrund och får ofta höra liknande berättelser. Inte sällan väljer dessa personer att ta hit sina anhöriga, eller att själva flytta antingen närmare till anhöriga eller åtminstone närmare en huvudort eller kontinenten."

- Daniel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".