Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Historiskt beslut: Haninge startar finskspråkiga klasser

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 14.20
"Språket är en viktig bärare i dagens samhälle"
(3:03 min)
Ruotsinsuomalainen esikoululainen Foto: Kirsi Blomberg/ SR/Sisuradio
Målet är en tvåspråkig förskoleklass redan till hösten 2016. Foto: Kirsi Blomberg/ Sveriges Radio Sisuradio

Nästan alla finskspråkiga klasser har lagts ner i Sverige. Men nu går Haninge mot strömmen. Redan hösten 2016 kan en finsk förskoleklass bli verklighet.

I Haninge fortsätter planerna på att öppna finskspråkiga klasser i grundskolan.

Den styrande koalitionen som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lovat att inrätta klasser med finskspråkig undervisning, om behovet finns.

Nu har kommunens utredning visat att intresset för finskspråkig skolundervisning är stort.  

Därför har för- och grundskolenämnden gett skolförvaltningen i Haninge i uppdrag att försöka få igång klasserna från och med hösten 2017 - och ett försök med förskoleklass redan till hösten 2016.  

Det här är ett väldigt tydligt uppdrag. Förvaltningen måste arbeta hårt så att vi kan skapa grundskoleundervisning för den här gruppen av elever. Vi hoppas att vi kan starta förskoleklassen nu till hösten, alltså redan om några månader, vilket ska vara fullt möjligt.

Ett historiskt beslut

Nya kommunala finskspråkiga klasser har inte startats i Sverige på 20-30 år. Snarare tvärtom, hundratals klasser som fortfarande fanns på 80-talet har lagts ner en efter en.

Haninge kommuns finska klasser upphörde år 2008.

Vid vilken skola de nya finska klasserna ska placeras är ännu oklart.

Det jag kan säga nu är att de kommer att ligga någonstans i centrala delarna av Haninge kommun, så att så många som möjligt kan börja.

Kommunala eller i fristående regi?

Enligt Axelsson Kihlblom har dock kommunen inte ännu slagit fast om det blir kommunala klasser eller om man satsar på en annan lösning - så som att någon av de sverigefinska friskolorna i Stockholmsområdet skulle driva klasserna. 

– Just nu är det ju rätt bråttom om vi ska få till det här redan till i höst så till att börja med kommer vi därför att använda den kommunala skolan och utgå från befintliga verksamheter, säger Axelsson Kihlblom. 

Kommer klasserna verkligen att starta eller finns det några osäkerhetsfaktorer kvar?   

– Det skulle i så fall vara att vi inte får elever trots att intresset har varit stort. En eller två elever gör ingen klass. Min ambition är att vi ska få ihop 10-15 elever till i höst.     

"Språket är en viktig bärare"

Grundskolechef Axelsson Kihlblom försäkrar att både hon och hela skolförvaltningen samt politikerna i Haninge har en genuin vilja att få till klasserna. 

– Jag har själv inte gått i finsk klass, trots att min mamma är från Finland, men de av mina skolkamrater som gick i de finska klasserna har alla blivit tvåspråkiga. 

Språket är en viktig bärare i dagens samhälle och därför är det här viktigt för dessa elever. Haninge är också en del av finska språkets så kallade förvaltningsområde och därför ska vi ta det här uppdraget på allvar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".