Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Sverige svarar på Europarådets kritik: Vi utreder utbildningen i minoritetsspråken

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 18.00
The Council of Europe in Strasbourg, Photo: George Wood/SR International
Europarådet i Strasbourg. Foto: George Wood/Sveriges Radio

Europarådet har kritiserat Sverige åtta gånger för bristerna i utbildningen av de nationella minoritetsspråken. Nu har regeringen lämnat in sina rapporter om vad man gjort och tänker göra för att förbättra situationen.  

Sverige har alltså fått svidande kritik från Europarådet för de stora bristerna i möjligheten att få undervisning i de nationella minoritetsspråken.

Efter den senaste kontrollrundan, tyckte experterna att det börjar bli riktigt bråttom att skrida till verket för att hålla minoritetsspråken vid liv.

– Det är viktigt att agera nu. Om några år kan det vara för sent, sa rådets expert, professor Claudine Brohy till Sisuradio i januari 2015.

Sverige fick en bunt med konkreta förslag om vad som bör göras.

Till exempel:

* Utöka och förbättra undervisningen i de nationella minoritetsspråken så att barnen verkligen lär sig att läsa och skriva.

* Utöka den finska och samiska tvåspråkiga undervisningen och starta upp tvåspråkig undervisning på meänkieli.

Vad har Sverige gjort?

Den 1.6 lämnade Sverige in sina två rapporter om vad man har gjort för att leva upp till sina internationella förpliktelser på området, minoritetsspråkskonventionen och ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter.

Regeringen berättar att Sverige bland annat:

* Ändrat skollagen så att elever från de nationella minoriteterna nu får läsa sitt språk som modersmål i grundskolan - trots att eleven inte kan språket sedan tidigare.

* Producerat nya läromedel för undervisning i minoritetsspråken.

* Startat en vidareutbildning för lärare eller blivande lärare i meänkieli, samiska och romani chib.

* Underlättat för att erbjuda distansundervisning i minoritetsspråken.

"Avser att utreda vad vi kan göra åt det"

Sverige hade dock alltså även fått rekommendationer att öka mängden modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken, och för finskans och samiskans del, även utökade den tvåspråkiga undervisningen. Om det skriver regeringen att man "avser att utreda vilka åtgärder som kan vidtas i det avseendet".

Regeringen lovar också tillsätta en utredning för att se över minoritetslagen. Regeringen anger ingen tidpunkt för när det kommer att ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".