Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Sophelikoptern - Roadmovie på romani chib

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 13.15
"Jag fick mersmak, det är kul att jobba med andra språk"
(9:23 min)
The-Garbage_Helicopter_filmstill_033
1 av 3
Filmen utspelar sig på vägen från Norrbotten till södra Sverige. Foto: Pressbild TriArt Film
The-Garbage_Helicopter_filmstill_06
2 av 3
Tiden spelar en stor roll i filmen. Väggklockan är nästan som den fjärde huvudrollen i filmen. Foto: Pressbild TriArt Film
The-Garbage_Helicopter_filmstill_012
3 av 3
I rollerna ses Daniel Szoppe, Jessica Szoppe och Christopher Burjanski. Foto: Pressbild TriArt Film

Regissören Jonas Selberg Augustsén har som mål att göra filmer på alla nationella minoritetsspråk. Enligt Augustsén var arbetet med hans nya långfilm Sophelikoptern på romani chib, en berikande upplevelse. Nästa projekt blir en film på finska.

Tre flickor har fått i uppdrag att frakta en gammal väggklocka till sin mormor som bor i södra Sverige. Resan från Norrbotten till södra Sverige är lång och det blir ingen vanlig "roadtrip" för systrarna. Filmen är underhållande, tankeväckande och tar också ställning mot de fördomar som råder gentemot romer.

Vägen hem blev inspirationskälla

Regissören och manusförfattaren Jonas Selberg Augustsén fick idén till filmen på vägen. Inte på vilken väg som helst, utan just på E4:n mellan Torneå och Helsingborg, som för Selberg Augustsén är bekant eftersom han ofta kör den rutten till Boden, där han vuxit upp.

– Jag har kört den vägen så fruktansvärt mycket. Vägen är också en fin tidsbild av Sverige och den snabba urbaniseringens verkningar på vårt land.

Jag kommer själv från Norrbotten, precis som personerna i filmen. Det tar lång tid att köra ner, så man hinner sitta och fundera på mycket.

Enligt Selberg Augustsén är tiden ständigt närvarande i filmen. Klockan blir som en fjärde huvudroll i filmen.

Svartvit film

Regissören beslöt sig för att göra filmen svartvit av olika orsaker.

– Jag har alltid känt att filmen ska vara svartvit. Filmen har ett slags antimodernt temat, så då passar det svartvita bra. Dessutom ville jag komma bort från schablonbilden av romer som ofta porträtteras som färgstarka.

Han gör fiktion på alla minoritetsspråk

Sophelikoptern är Jonas Selberg Augustséns tredje film, där han använt ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. Denna gång är språket i huvudsak romani chib.

Enligt regissören har det inte varit svårt att arbeta med filmen även om han inte själv talar språket.

– Det är inte så komplicerat som man kan tro. Det är snarare väldigt roligt med översättningsproceduren, då det talade språket ska möta det svenska manuset.

Han ser arbetet med filmer på minoritetsspråken som ett sätt att lära sig någonting nytt.

Till slut när jag mött de här replikerna så mycket under repetitionerna började jag nästan kunna dem själv också.

Nästa, en finsk film

Selberg Augustsén har som mål at göra en film på varje nationellt minoritetsspråk. Han har redan regisserat, utöver filmen på romani chib, en film på samiska och en på meänkieli.

Nästa film kommer att vara på finska. 

– Filmen kommer att heta Den vita natten och handlingen utspelar sig på midsommarafton.


Sophelikoptern hade premiär i Sverige 27.5.2016.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".