Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Forskare om Sverige och minoritetsspråken: Utred inte mer, agera

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 14.15
Docent i folkrätt: Vad mer ska utredas, Sverige?
(0:29 min)
Koulu
Europarådet har kritiserat Sverige för hur kraven på undervisning på de nationella minoritetsspråken uppfylls. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare och folkrättsjurist dömer ut Sveriges svar till Europarådet om minoritetsspråkens utbildningssituation - det behövs inte fler utredningar utan regeringen bör i stället agera, säger forskare.   

Europarådet har kritiserat Sverige åtta gånger för de stora bristerna i möjligheten att få undervisning i de nationella minoritetsspråken.

Rådet har uppmanat Sverige att till exempel öka mängden modersmålsundervisning i språken.

Sveriges svar - åtgärder ska utredas 

Nu har Sverige lämnat in  sitt svar - två rapporter till Europarådet där man redogör för vad man gjort och gör åt bristerna.

Regeringen redogör för ett antal åtgärder man vidtagit men vad gäller undervisningen i minoritetsspråken och den tvåspråkiga ämnesundervisningen hänvisar man framför allt till att det behöver utredas vilka åtgärder som kan vidtas på området. 

"Vi vet om bristerna"

Sia Spiliopoulou Åkermark är docent i folkrätt och var länge Sveriges representant i Europarådets expertkommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. Hon förvånas över Sveriges svar.

Det är mycket anmärkningsvärt att man nu, efter alla år, ska börja utreda läget. Jag har fått den uppfattningen i min forskning att det redan finns en ganska klar bild av vilka brister som råder, både bland forskare och minoritetsrepresentanter.

Spiliopoulou Åkermark ger ett exempel.

– Ta till exempel tillgången till modersmålsundervisning i minoritetsspråken. Enligt en undersökning som Sveriges Radio gjort tidigare i år får de flesta eleverna en timmes undervisning eller mindre i veckan, vilket alla språkforskare menar är fullständigt otillräckligt.

"Handlar om politisk vilja"

Enligt Spiliopoulou Åkermark bör regeringen agera i stället för att fortsätta utreda.      

– Nu är det en fråga om politisk vilja. Man bör sätta sig ner med minoritetsrepresentanter och göra en handlingsplan - vad är möjligt att göra på kort sikt och vad är nödvändigt på lång sikt?


    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".