Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Minister Alice Bah Kuhnke svarar på kritiken: En utredning är nödvändig

Julkaistu torsdag 9 juni 2016 kl 06.20
"Bristerna är uppenbara men en utredning behövs"
(1:03 min)
Alice Bah Kuhnke med glasögon
Alice Bah Kuhnke Foto: Lotta Hoppu / Sveriges Radio Sisuradio

Den ansvariga ministern Alice Bah Kuhnke svarar nu på kritiken som regeringen fick efter att den lämnade in sina rapporter om de nationella minoriteterna till Europarådet. 

Sverige redogjorde i två rapporter till Europarådet om vad man gör för att förbättra situationen för de nationella minoriteterna och minoritetsspråken i Sverige.

Kritiken från folkrättsexperten Sia Spiliopoulou Åkermark som länge var medlem i Europarådets expertkommitté på området, var hård. 

Vad mer behöver man utreda? Bristerna är redan kända. Nu handlar det om politisk vilja att agera, sa Spiliopoulou om Sveriges rapporter. 

Nu svarar kulturminister Alice Bah Kuhnke, som ansvarar för den nationella minoritetspolitiken, på kritiken.   

De brister som finns är uppenbara för alla, inklusive mig. Just därför är det oerhört viktigt att vi tillsätter en utredning som ger oss underlag som vi kan gå vidare med. Det är flera bitar som behöver falla på plats så att vi verkligen kan leva upp till de krav som ställs på oss.     

Men vad behövs utredningen till? Den forskare som vi intervjuat menar att de brister som finns redan är väl kända?  

– Det handlar mycket om hur situationen ska förbättras och också om den minoritetslag vi har. Den behöver utvärderas. Är det så att den inte är tillräcklig?    

Jag kommer att inom kort presentera direktiven till den utredning som ska göras och också utredaren. Då kommer allt att falla på plats.  

Vad innebär "inom kort"?  

– Förhoppningsvis innan hösten. Jag vill bara säga "inom kort".  


Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".