Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Så här letar du fram din finska släkt

Publicerat torsdag 15 september 2016 kl 15.15
Lärare i släktforskning om hur man kommer igång
(2:59 min)
Uppslag i gammal kyrkobok
Man kan få ut mycket av kyrkoböckerna allt från var en person bott till om han eller hon har vaccinerat sig.

Är du intresserad av vem dina förfäder egentligen var, var de bodde eller vad de jobbade med? Det ordnas många kurser i släktforskning just nu, och också enkom för de som vill veta mer om sina finska släktingar.

Tv-program som Vem tror du att du är, där kändisar får hjälp att blicka in i det förgångna för att få veta mer om sin bakgrund har troligtvis lett till att släktforskning har blivit allt mer populärt också bland unga, säger Marianne Jonasson som håller kurser i släktforskning. 

Jag tror att människor vill ha svar på frågorna, vem är jag, var kommer jag ifrån och hur såg mina förfäder ut?

I Stockholm ordnas detta år släktforskningskurser för tredje året. 

”Börja med dina föräldrar”

När man börjar släktforska, ska man alltid börja med sig själv och sina föräldrar.

– Det går inte att börja på 1700-talet. Du måste börja med sig själv och sen kommer du vidare till dina föräldrar och genom dem får du sedan dina mor- och farföräldrars födelseuppgifter och födelseförsamlingar. Men vet du inte födelseförsamlingen så går det inte att starta, säger Marianne Jonasson.

En annan sak man ska tänka på är om man vill hålla sin släktforskning privat eller offentlig.

– Om man vill ha hjälp för att hitta fler släktingar kan man lägga ut sitt släktträd på en nätsida. Man kan också göra dna test, men det är redan ganska avancerat, säger Marianne Jonasson.

Marianne Jonasson rekommenderar att man börjar med att gå in i födelseböckerna.

Att släktforska är en fantastisk resa tillbaka i tiden, där man ibland känner igen sig själv. Man träffar sina förfäder och de blir liksom som ens vänner.

När man släktforskar kan man aldrig veta vad man kommer fram till, påpekar Marianne Jonasson.

– Man ska vara beredd på trevliga överraskningar, men också mindre roliga överraskningar.

Lätt att forska i finska släkten på svenska

Att forska i den finska släkten från Sverige är inte så svårt som man kunde tro. En stor del av det material som man behöver, exempelvis kyrkböckerna, hittar man på svenska.

De finska registren är också lätta att få tillgång till och det mesta finns digitalt. Man behöver alltså inte befinna sig i Finland för att forska i den finska släkten. Det går lika bra att göra det från Sverige.

Från Kyrkböckerna kan man dessutom få veta mycket mer än bara namn och yrke.

– Man kan till exempel få veta om personerna är vaccinerade eller inte, om de kan läsa, när de har flyttat, om de gjort militärtjänst och om hur många barn de har.


På följande finska sidor hittar du mer information om släktforskning: Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry., Arkistolaitos, Suomen sukututkimusseuraGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".