Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Finland väljer officiell nationalrätt – pizzan tävlar med leverlådan

Publicerat torsdag 13 oktober 2016 kl 12.32
Lyssna på finska: "Sverigefinländarna har starka matminnen från Finland"
(4:46 min)
Karjalanpiirakat, mustikkapiirakka, muikut/silakat ja muusi, graavi kala, karjalanpaisti ja maksalaatikko ovat kuusi kansallisruokaäänestyksen finalistia.
Karelska piroger, blåbärspaj, stekt strömming, gravad fisk, karelsk stek och leverlåda är alla finalister i omröstningen. Foto: Elo-säätiö / Kuvaaja Laura Riihelä ja ruokastylisti Juuli Hakkarainen

I Finland röstar man som bäst om landets nationalrätt, och vinnaren utnämns i januari nästa år. Omröstningen har väckt intresse också i Sverige. 

Omröstningen organiseras av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Stiftelsen för finländsk matkultur ELO och Jords- och skogsbruksministeriet i Finland.

Finland 100 år

Nästa år är det 100 år sedan Finland blev en självständig nation, och att välja en nationalrätt åt landet är en del av firandet. 

Ledaren för ELO-stiftelsen, Seija Kurunmäki, berättar att de med hjälp av omröstningen vill förstärka finländarnas egen uppfattning om landets matkultur. 

Många av oss har svårt att svara på frågan: vilken finsk mat är du stolt över?

Pizza, kebab och memma

En expertpanel valde nyligen ut 12 finalisträtter av över 1000 förslag som finländarna skickade in. I finalen tävlar bland annat fisksoppa, memma, leverlåda och blåbärspaj. 

Den mest överraskande finalisten är helt klart pizzan. Enligt Seija Kurunmäki fick den italienska rätten komma med i finalen för att den representerar dagens mångkulturalism i Finland. Många föreslog pizza, och enligt Kurunmäki skulle det ha varit fel att lämna bort den.

Det skulle ha varit orättvist mot dem som upplever att pizza är en del av dagens matkultur i Finland.

Kurunmäki berättar att kebab också var nära att bli en av finalisterna. Många finländare hade föreslagit den som landets nationalrätt. 

Vad är finsk mat?

Enligt Kurunmäki kan det vara överraskande att många rätter som ses som traditionellt finska, har sina rötter i andra länder. Hon nämner ärtsoppan som kommer från Sverige, och kåldolmar som har sitt ursprung i Turkiet. Två av finalisterna har sina rötter endast i Finland. 

Leverlåda och memma kan kallas för autentiskt finska.

Leverlåda är en ugnsbakad maträtt främst gjord av lever, ris och russin. Enligt Kurunmäki äts leverlåda inte i andra länder i den formen som den äts i Finland.

En annan väldigt finsk rätt är påskdelikatessen memma. I Sverige är memma en säsongsprodukt. 

Finska omröstningen väcker intresse i Sverige

Kampen om den blivande finska nationalrätten har väckt mycket diskussion också bland sverigefinländarna. Sisuradios lyssnare har föreslagit sina egna favoriter, någonting som Seija Kurunmäki och expertpanelen också har märkt. 

Enligt Kurunmäki kan maten ses som en del av identiteten, det kan förklara varför intresset varit stort också på den här sidan av Östersjön. Maten representerar trygghet, berättar hon. 

Människorna som har flyttat från Finland till Sverige har starka minnen när det kommer till mat. 

De tolv finalisterna är:

 • Pizza
 • Ärtsoppa
 • Rågbröd
 • Memma
 • Fisksoppa
 • Fil
 • Karelska piroger
 • Blåbärspaj
 • Stekt siklöja/strömming och potatis
 • Karelsk stek
 • Gravad fisk
 • Leverlåda

Officiella omröstningen tar slut 5 januari. Du kan rösta här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".