Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ruotsinsuomalaiset 2016 Sverigefinnar

De nominerade till Årets Sverigefinnar är modiga framåtsträvare

Publicerat måndag 14 november 2016 kl 05.00
Lyssna på finska: Tässä ovat Ruotsinsuomalaiset 2016 -ehdokkaat
(5:59 min)
Ruotsinsuomalaiset 2016 -ehdokkaat: Bengt Pohjanen, Ritva Karlsson, Kristian Borg, Eeva Lehmussaari, Anna Järvinen, Lina Puranen, Clarisse Niva, MAija Waris, Derice Shumilov Susoho ja Miriam Braynt. Montage: Anni-Emilia Alentola/SR Sisuradio
De nominerade till Sverigefinnar 2016: Bengt Pohjanen, Ritva Karlsson, Kristian Borg, Eeva Lehmussaari, Anna Järvinen, Lina Puranen, Clarisse Niva, Maija Waris, Derice Shumilov Susoho och Miriam Braynt. Montage: Anni-Emilia Alentola/SR Sisuradio

Självrannsakan och en misstänksamhet gentemot de egna språkkunskaperna, men också en vilja att sträva framåt i livet beskriver årets kandidater. Den brokiga skaran nominerade representerar allt från populärkultur till skolgång.

Under hösten efterlyste Sisuradio framstående sverigefinnar inom tre olika kategorier: Årets Sverigefinne, Årets Unga Sverigefinne och Årets Vardagshjälte.

Förslagen regnade in och prisjuryn fick tillsammans med lyssnarna gallra bland förslagen för att hitta årets nio kandidater.

Årets Sverigefinne och Årets Unga Sverigefinne har under det gångna året betonat och lyft fram den sverigefinska identiteten, varit en förebild eller gjort något betydande som berört många. Årets Vardagshjälte är en ljusglimt som hjälper andra i vardagen.

Priset har delats ut sedan 2011.

De nominerade för priset Årets Sverigefinne 2016

Årets prisjury, som väljer Årets Sverigefinne, består av Sisuradios kanalchef Sofia Taavitsainen, redaktionschef på SVT:s finska redaktion Elina Majakari, chef för Finlands institutet Anders Eriksson och chefredaktör för tidningen Ruotsin Suomalainen Tapani Kekki.

Årets Sverigefinne kandidater är redaktören Kristian Borg, musikern Anna Järvinen och författaren Bengt Pohjanen.

Språkkunskap och uppoffringar för att behålla språket har orsakat en inre strid för både Anna Järvinen och Bengt Pohjanen.

Pohjanen har spenderat många arbetstimmar i förmån för meänkieli och språkets fortlevnad. Förutom att han skrivit ett flertal böcker har Bengt Pohjanen sammanställt meänkielis grammatik och för tillfället jobbar Pohjanen med att översätta bibeln till meänkieli.

Ofta har jag funderat på varför jag spenderat så mycket tid och energi med meänkieli, men nu när grammatikboken trycks i en fjärde upplaga och antalet elever som läser meänkieli ökar är jag nöjd över vad jag åstadkommit.

Musikern Anna Järvinen övervägde länge innan hon började skriva musik på sitt älskade modersmål. Under hösten släpptes hennes första album på finska Annan. En anna. och på SVT kan man se henne leda programmet Anna Järvinen och kvinnorna.

Finska är så vackert och fint och därför vågade jag inte använda det i musiken tidigare. Jag tänkte att det skulle vara för svårt och nyanserat.

Kristian Borg, som är redaktör för antologin Finnjävlar som kom ut i slutet av sommaren, delar medförfattarnas tankar och trauma från det förflutna. För Borg, liksom för de andra författarna, är Finnjävlar ett avslut och ett sätt att bryta med det förgångna. Borg minns själv hur klasskamrater kallade honom för finnjävel på skolgården.

I vår skola gick elever från många olika länder, men vi finnar var lägst i rang.

De nominerade för priset Årets Unga Sverigefinne

Prisjuryn delar också ut priset till Årets Unga Sverigefinne. De nominerade är musikern Miriam Bryant, dansaren och världsmästaren i bangolf Derice Shumilov Susoho och programledarna i SVT:s Finnomani Lina Puranen och Maija Waris.

Musikern Miriam Bryant har skrivit svenskt musikhistoria i år. Aldrig tidigare har tre låtar av samma artist varit med på svensktoppen samtidigt. Miriam, som har både engelsk och finsk bakgrund, värdesätter sitt finska modersmål högt.

Jag är glad och stolt över att jag förstår finska och att jag också klarar mig på språket.

Dansaren och bangolfspelaren från Eskilstuna Derice Shumilov Susoho har rötter i Finland och Afrika och är van att kryssa mellan ytterligheter. En dag är han en energiskt och dynamisk salsadansare och i nästa stund säker han en till synes omöjlig putt på bangolfbanan.

Genom dansen känner jag Afrika inom mig och när jag befinner mig ensam i en skog känner jag min finska sida.

Lina Puranen och Maija Waris är tillsammans nominerade för priset Årets Unga Sverigefinne. Tillsammans har de skapat SVT:s serie Finnomani. I serien utforskar Puranen och Waris sin finska identitet och bekantar sig också med dagens Finland.

Nu när vi genomgått processen att skapa Finnomani-serien tillsammans med många andra sverigefinnar kan vi äntligen gå vidare.

De nominerade för priset Vardagshjälten 2016

Vardagshjälten är publikens pris och priset går till den person som samlat på sig flest webbröster.

De nominerade, Ritva Karlsson, Eeva Lehmussaari och Clarisse Niva, jobbar med att hjälpa och ta hand om andra.

Fritidsledaren Ritva Karlsson på Sverigefinska skolan i Stockholm är framför allt omtyckt på fredagar då hon delar ut sin traditionella fredagskram.

Jag kramar om barnen och ger dem värme.

Eeva Lehmussaari jobbar inom Stockholms finska församling och enligt nomineringsmotiveringen sprider hon och hela hennes personlighet glädje i mörkret. Hon bryr sig om andra och att hjälpa andra prioriterar hon högst.

Allt beror på min personlighet. Jag kan inte låta bli att hjälpa andra.

I Botkyrka Sverigefinska skola jobbar fritidsledaren Clarisse Niva. De som föreslagit henne säger att för henne betyder barnen allting.

Det enda som spelar roll för mig är att barnen har det bra och att de kan lita på vuxna.

Prisen delas ut den 18 november under Sverigefinnar 2016 galan på Stockholms Finlands Institut. Galan direktsänds i radio på P4 och Sisuradio klockan 19-20. Du kan också följa med galan på SVT Uutisets webbplats.

Hjärtligt välkommen på årets Sverigefinnar 2016 gala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".