Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Finsk hjärnflykt till Sverige – Har Finland skäl att vara orolig?

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 13.20
Lyssna på finska: "Många har kanske tappat framtidstron"
(0:37 min)
Baggage.
I Finland är man orolig för att fler och fler högutbildade flyttar till Sverige. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Antalet finländare som flyttar till Sverige har ökat under de senaste åren. Speciellt bland den finlandssvenska befolkningen har antalet ökat markant. Jobb, studier och framtidstron i det västra grannlandet lockar. Enligt tankesmedjan Magma finns det skäl att vara orolig för den så kallade hjärnflykten.

Enligt den finländska tankesmedjan Magmas utredning Hjärnflykt eller inte? flyttar omkring 3500 finländare till Sverige varje år. De höga siffrorna har skapat en oro i Finland. Man är rädd att förlora en generation högutbildade.

Många finlandssvenskar flyttar

Speciellt orolig är den finlandssvenska befolkningen.

Omkring 40 procent av de som flyttar från Finland till Sverige är finlandssvenskar.

Enligt rapporten har 17000 finlandssvenskar flyttat till Sverige under de senaste 15 åren, det vill säga sex procent av den svenskspråkiga befolkningen har flyttat till det västra grannlandet.

Med tanke på att finlandssvenskarna utgör 5 procent av befolkning, så är det en ganska stor del av den svenskspråkiga befolkningen som flyttat.

Speciellt för den finlandssvenska befolkningen finns det skäl att vara orolig, menar Kaisa Kepsu-Lescelius som är utredningsansvarig på tankesmedjan Magma och har skrivit rapporten Hjärnflykt eller inte? Befolkningen minskar helt enkelt.

Men att finlandssvenskar flyttar till Sverige är i och för sig inget nytt menar Kaisa Kepsu-Lescelius. Landet är nära, och den svenska kulturen är bekant.

– Många från svensktalande Österbotten och givetvis också från Åland har genom tiderna åkt till Sverige på grund av studier eller arbete.

Det som är nytt för de senaste åren är att också många från huvudstadsregionen flyttar till Sverige för att studera.

Inte enbart högutbildade

Kaisa Kepsu-Lescelius försöker ändå nyansera bilden av de som väljer att flytta.

Det blir lätt så att man talar om en så kallad ”hjärnflykt”. Men det är ganska många olika sorters människor med olika bakgrund som det handlar om.

– Allt från personer med en grundutbildning till personer med väldigt hög utbildning flyttar. Det är ganska svårt att säga vem den typiska personen som flyttar från Finland till Sverige är.

Enligt Kaisa Kepsu-Lescelius skiljer sig ändå situationen idag från arbetskraftsinvandringen på 60-och 70-talet.

– Ungefär hälften av de som flyttar har en högre yrkesexamen eller universitetsutbildning. Förstås har profilen på den som flyttar förändrats en hel del sedan 60- och 70-talet, också eftersom det inte finns så mycket fabriksarbete i Sverige längre.

Många är oroliga att den unga generationen flyttar men kan Finland dra nytta av dem som flyttar till Sverige?

– Jo, förstås och man borde dra nytta av det ännu mer. Finländare i Sverige är en bra grupp som kan marknadsföra landet. Ofta känner sig många ännu mer finska utomlands. De kan också stärka samarbetet mellan Finland och Sverige, och göra Finland känt i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".