Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Polisen varnar: Bedragare fortsätter lura finskspråkiga äldre

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 11.40
Västmanlandspolisen: "Väldigt fula brott det här"
(1:37 min)
vanhusryöstö
Polisen tog kontakt med Sisuradio för att varna finsktalande äldre om de fula bedrägerier som många råkat ut för. Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio

Äldre finskspråkiga blir fortsättningsvis utsatta för bedragare runt om i landet. Nu vill polisen uppmana alla att sprida information om bedrägerierna.

Västmanlandspolisens presstalesperson tog kontakt med Sisuradio i hopp om att fler ska få information om bedrägerierna, så att färre ska råka ut för de brott som speciellt finskspråkiga äldre under den senaste tiden blivit utsatta för.

– Man lurar de här äldre godtrogna människorna. Det är väldigt fult att göra det på det här sättet. Vid ett tillfälle var det en dam som blev av med 16 000 kronor, säger Anders Hedström, presstalesperson för polisområde Västmanland.

Det är väldigt fult att utnyttja de äldre på det här sättet. Och det verkar som att gärningsmannen ger ett trovärdigt intryck. Vi vill verkligen lyfta upp det här problemet. 

Bedrägerierna följer samma mönster. En finsktalande person ringer upp och påstår sig vara en släkting som är i knipa och behöver låna pengar, till exempel för att bärga sin bil. Gärningsmannen säger att han inte själv kan hämta pengarna men att han kommer att skicka en kompis, som sedan tar pengarna eller kreditkortet och sticker.

– Man ska aldrig lämna sitt kort och sin kod till en person som man inte 100 procent säkert kan lita på. Skulle man nu ha gett sitt kort och sin pinkod och inser att det här var fel är det bara att ringa banken och spärra kortet, säger Anders Hedström.

Flera grupper

I Västmanland vittnade polisen under bara ett par veckor i höst om omkring tjugo sådana fall. Enligt Anders Hedström bekräftar detta polisens misstanke om att det är fråga om en grupp som är aktiv på ett område och sedan rör sig vidare.

Polisen misstänker även att det kan vara fråga om flera grupper som verkar på olika håll i Sverige.

– Gärningsmännen är oftast män och unga vuxna, mellan tjugo och trettio år. Det kan vara äldre också, vi har fått lite olika uppgifter.

Polisen vill uppmana de som tror sig ana något skumt att genast slänga på luren. Man kan också försöka försäkra sig om att det verkligen är rätt person genom att ställa frågor om gemensamma släktingar.

Att tro gott om människor är ju naturligtvis en bra egenskap. Men man kanske inte alltid ska göra det.

– Om någon ringer på det här sättet så kan man ställa några kontrollfrågor. Om det är ett barn eller barnbarn som ringer kan man fråga vad mamman eller pappan heter, för att kolla att det verkligen är rätt person.

Gärningsmännen kan ta reda på mycket information genom sociala medier. Polisen vill därför varna för att ha öppna profiler.

– På något vis så måste de här gärningspersonerna kartlägga de som de ringer till. Det är klart att om man på Facebook har en öppen profil och man kan se vem som tillhör ens familj, så kan man genom det forumet få fram rätt namn. Man ska vara försiktig med Facebook och inte ha en öppen profil som vem som helst kan se.

"Informera finskspråkiga äldre"

Anar man oråd först när gärningsmannen är på plats ska man säga att man ändrat sig och be personen gå.

Det är inte i något av fallen det har varit fråga om våld eller hot, tvärtom har gärningsmännen verkat trevliga.

Anders Hedström rekommenderar alla drabbade att höra av sig till polisen om de råkat ut för liknande scenarion.

Är det akut, bör man ringa 112. Har det gått längre tid efter brottet då gäller telefonnumret 114 14.

Polisen uppmanar också alla som känner finskspråkiga äldre att berätta för dem om bedrägerierna.

– Man behöver inte vara onödigt rädd, men man bör vara medveten om att det kan hända, säger Anders Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".