Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skellefteå, Järfälla, Örnsköldsvik, Gislaved, Laxå och Kramfors ansluts inte till förvaltningsområdet

Julkaistu tisdag 20 december 2016 kl 16.22
Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio
Skellefteå Kommun
2 av 3
Skellefteå Kommun foto Magnus Bergner / SR
Järfälla, Tukholman lääni, Stockholms län
3 av 3
Järfällan asukkaista useampi kuin joka kymmenes on taustaltaan suomalainen. Foto: Tiina Laitila Kälvemark/Sveriges Radio Sisuradio

Regeringen har avslagit ansökan från alla de sex kommuner som ville ansluta till finska språkets så kallade förvaltningsområde.

Skellefteå, Järfälla, Örnsköldsvik, Gislaved, Laxå och Kramfors ansluts inte till finska språkets förvaltningsområde under 2017.

Likaså får Luleå avslag på sin ansökan om att få bli en del av förvaltningsområdet för meänkieli och samiska, och Åsele för anslutning till det samiska förvaltningsområdet.

I förvaltningsområdet har medborgarna till exempel rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på minoritetsspråket, och rätt att använda språket i sina kontakter med kommunen.

"Måste först utredas"

Beslutet var väntat, då regeringen redan hösten 2015 stoppade anslutningen av nya kommuner till förvaltningsområdena.

Motiveringen var att att minoritetslagen (Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk) först behövde ses över innan nya kommuner ansluts.

Nu pågår en utredningen av minoritetslagen och minoritetsminister Alice Bah Kuhnke hänvisar till den i motiveringen som skickats till de berörda kommunerna.

Utredningen, som leds av liberalpolitikern Lennart Rohdin, ska vara klar 15 juni 2017.

I dagsläget ingår sammanlagt 75 kommuner i förvaltningsområdena för samiska, meänkieli och finska - 59 av dem i finska språkets förvaltningsområde.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".