Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Jasmin och Bianca Kronlöf: "Vi är väldigt finska hemma"

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 13.15
Bianca Kronlöf: "Ofta frågar folk var jag kommer ifrån"
(0:45 min)
Jasmin Kronlöf Bianca Kronlöf
1 av 2
Jasmin Kronlöf och Bianca Kronlöf anser att identitet är något föränderligt. Foto: Sari-Anna Söderman, SR Sisuradio
Jonathan Sseruwagi, Jasmin Kronlöf, Bianca Kronlöf
2 av 2
Jonathan Sseruwagi intervjuar Jasmin och Bianca Kronlöf. Foto: Sari-Anna Söderman, SR Sisuradio

Bianca Kronlöf och hennes mamma Jasmin Kronlöf träffas i Radiohuset i Stockholm för att prata om identitet, om att vara finsk, svensk och någonting där emellan. Om att känna sig hemma i ett land och att samtidigt tillhöra ett mellanförskap.

– Jag får ofta frågan, även på väldigt konstiga platser. En gång kom en man fram till mig i simhallen och frågade varifrån jag kommer. Och varje gång jag börjat på en ny arbetsplats har jag också fått samma fråga, berättar Bianca Kronlöf.

När jag säger att jag kommer från Finland märker jag att det är det sista land de hade tänkt.

Flera generationer av mellanförskap

Biancas mamma Jasmin Kronlöf är född i Vasa i Finland, i en familj där den finska identiteten bara var en del av en helhet. Hennes mamma kom från Skottland och hennes farfar var svart. Jasmin kan minnas hur folk ofta ville försöka placera henne i något fack.

– Under den tiden fanns det inte många mörkhyade i Finland. Min mamma var lite mörkare än de flesta andra i Vasa. Och när vi sedan åkte till Skottland fick min mamma uppleva att inte heller det landet är hennes hemland, lite samma känsla som jag har här i Sverige idag, säger Jasmin Kronlöf.

Den finska identiteten

Jasmin flyttade som vuxen till Sverige och bildade familj här. Hon märkte snabbt att hennes relation till sin finska identitet började förändras.

Bianca förklarar ändå att hon alltid har varit stolt över sin mångsidiga bakgrund.

– Vi är väldigt finska hemma, men sen när vi åker till Finland så kallar alla oss för svenskar. Det är den där dubbelheten, dubbla relationen. Och eftersom vi inte ser så finska ut så blir de flesta också förvånade. Men för mig har det alltid känts roligt. Jag har aldrig känt mig utsatt eller vilsen, snarare har jag känt att jag har en mångsidighet som inte andra har.

”Min identitet som kvinna är starkast”

Att identitet är någonting som konstant förändras är både Jasmin och Bianca överens om. Bianca berättar ändå att hennes identitet som kvinna är oföränderlig.

– Min identitet som kvinna är starkast. Makten emot oss kvinnor ser likadan ut var man än är. Hur folk beter sig gentemot mig är alltid i relation till att jag är kvinna.

Artikeln är del av Sisuradios serie om afro-sverigefinskhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".