Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vi lever allt längre – finländska kvinnor på väg att gå om svenskorna i förväntad livslängd

Julkaistu onsdag 29 mars kl 16.30
Lyssna på finska: Så här tänker finländskor kring hälsa och livslängd
(2:10 min)
Två äldre sitter på en bänk i solen
Den förväntade livslängden för både svenskor och finländskor ligger idag på 84,1 år. Foto: Berit Roald/ TT

Finländska kvinnor är på väg att gå om svenskorna i förväntad livslängd, visar en stor brittisk studie. Anledningen kan vara en långvarig effekt av att svenska kvinnor rökt mer.

Forskare i Storbritannien har beräknat förväntad medellivslängd i 35 rika länder över hela världen, och resultaten publicerades nyligen i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet

Forskarna har sammanvägt resultatet av 21 olika beräkningsmodeller och även bedömt hur sannolika prognoserna är. I alla 35 länder – däribland Sverige och Finland – beräknas medellivslängden öka betydligt.

Sydkoreanska kvinnor lever allra längst

Ett av länderna som sticker ut är Sydkorea där kvinnor som föds 2030 kan få en snittålder på närmare 91 år. Franska kvinnor kommer som god två och sedan japanskorna.

– Kosten och livsstilen har troligtvis en ganska stor betydelse. Den traditionella kosten i många asiatiska länder är nyttig, och även mängden mat är lagom, säger forskningsprofessor Mika Gissler från Institutet för hälsa och välfärd i Finland.

Svenska kvinnor har rökt mer

Traditionellt har svenskarna haft en högre förväntad livslängd än finländare, men de finländska kvinnorna har nyligen kommit i kapp sina svenska medsystrar. Den förväntade livslängden för både svenskor och finländskor ligger idag på 84,1 år.

Enligt studien publicerad i The Lancet, beräknas flickor födda i Finland år 2030 ha något längre beräknad livslängd än de svenska nyfödda flickorna, drygt 88 år.

Det finns en del osäkerhetsfaktorer i studien, men det ser ut som om de finländska kvinnorna går om svenskorna inom några år. En anledning är förmodligen rökningen som har varit vanligare bland svenska kvinnor.

Enligt den nordiska statistiken rökte kvinnorna i Sverige mer än i Finland fram till år 2000, efter det har skillnaderna minskat.

Ca tre procent av svenskorna snusar, medan snusanvändningen bland kvinnor i Finland är obetydlig.

"Snäll man och glatt sinne förlänger livet"

Sisuradio har frågat några finska och sverigefinska kvinnor om hur de försöker hålla sig vid liv så länge som möjligt. De flesta tror att kost, träning och ett glatt humör är avgörande.

– Jag försöker vara glad så ofta jag kan. Och så äter jag bra mat och tränar, säger 23-åriga Sanna.

– Den mentala biten är också viktig. Jag läser och går på teater, påpekar Eila, 66 år.

79-åriga Annikki tror på kärlekens kraft.

Jag har världens snällaste man, och så badar vi vår egen vedeldade bastu regelbundet. Jag tror nog att jag kommer att bli minst hundra år gammal!

Männen knappar in, även i Finland

Enligt studien i The Lancet blir kvinnorna fortfarande äldst i alla de undersökta 35 länderna, men männen knappar in.

År 2030 beräknas den förväntade livslängden för svenska män vara 83 år (idag 80). Medellivslängden för finländska män ökar från dagens 78,5 till 81 år.

– Det är framför allt rökning, alkohol, fler olycksfall och högre andel hjärt- och kärlsjukdomar som förklarar männens kortare livslängd, säger forskningsprofessor Mika Gissler.

– Skillnader i livslängd mellan kvinnor och män har traditionellt varit större i Finland än i andra nordiska länder, och så ser det ut att vara även i fortsättningen, påpekar Mika Gissler.

– De finländska männen går inte till doktorn förrän det är absolut nödvändigt, om ens då. Kvinnorna tar bättre hand om sin egen hälsa.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".