Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Dokumentärfilm om migration och skogsfinska rötter

Publicerat onsdag 5 april kl 09.00
"Folk flyttar på sig jämnt och ständigt, av olika orsaker"
(1:48 min)
Nanna Huolman, dokumentärfilmare och Niclas Persson, historiker står bredvid varandra i radiostudio
Nanna Huolman och Niclas Persson samarbetar i ett dokumentärfilmprojekt om migration och skogsfinnar. Foto: Erkki Kuronen / Sveriges Radio

Dokumentärfilmaren Nanna Huolman planerar tillsammans med historikern Niclas Persson en dokumentärfilm om skogsfinska rötter, migration och folkförflyttningar.

Det hela började med att regissören Nanna Huolman blev uppringd av historikern och skogsfinnar-experten Niclas Persson.

– Ska du inte komma hit till Värmland och göra en film om skogsfinnarna sa mannen i andra ändan, minns Nanna som då varken var så intresserad av skogsfinnarna eller visste att hon själv också hade skogsfinska rötter.

Niclas Persson och Nanna Huolman träffas sedan i Värmland.

Niclas träffade jag i Värmland. Han var ju helt besatt av skogsfinnar och dna och då blev jag också intresserad.

Det är Niclas Persson som sysslar mycket med dna forskning när det gäller skogsfinnarna som föreslår att Nanna kanske har några dna spår hon också.

– Niclas hörde att min mamma är från Savolax, så då berättade han genast att jag säkert har gemensamma anfäder med personer i Värmland och norska finnskogen.

Planen är att det hela ska bli en dokumentärfilm om några år. Med hjälp av sitt dna spårar Nanna upp sina skogsfinska rötter.

– Det var en slump att jag insåg att mitt dna kom från Värmland och sen fortsatte jag forska i mina rötter. Och då insåg jag att rötterna går tillbaka till Finland, norra karelen och till Ryssland och Uralbergen. Därför tänkte jag att jag ska göra en film om det här, som också skulle handla om migration.

Folk har rört på sig i alla tider

I Finland har begreppet ”metsäsuomalaiset” använts redan på 1600- och 1700-talet. Då menade man finnar som kom och koloniserade barrskogsområden i Skandinavien.

– När de hade lärt sig svedjebrukstekniken, när skogen och skörden hade tagit slut, då var de tvungna att röra på sig. Och därför har det skett en förflyttning, berättar Niclas Persson.

Vi vill visa på att folk har rört sig i olika tider. Vi har en förmåga att titta tillbaka och tro att allt är odynamiskt.

– Kungarna ville ju ha alla marker uppodlade för då kunde man ta ut skatt, så det var ömsesidigt mellan makten och skogsfinnarna, säger Nanna Huolman.

Målet med filmen är att ta upp temat migration och att berätta både om de historiska rörelserna men också om den moderna samtidsmigrationen.

– Folk flyttar på sig jämnt och ständigt, även om vissa säger motsatsen. Antingen av svält, missväxt eller krig. För skogsfinnarna eller svedjefinnarna var det en kombination mellan krig och fattigdom. Och då blev de här svedjefinnarna inbjudna till Sverige att bruka jorden och få skattelättnader på köpet, säger Nanna Huolman.

– Vi vill visa på att folk har rört sig i olika tider. Vi har en förmåga att titta tillbaka och tro att allt är odynamiskt, tillägger Niclas Persson

Hade det inte varit för skogsfinnarna så hade till exempel inte sverigefinnarna varit en minoritet idag.

Arbetet med filmen är i startgroparna och det kommer ännu att ta några år innan filmen är klar, berättar Nanna Huolman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".