Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Finnblicken

Regeringens utredare Lennart Rohdin: ”Så här får vi kommunerna att lyda minoritetslagen”

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 13.52
Lennart Rohdin: "Ingen kommun får säga att det här inte berör dem"
(0:57 min)
Lennart Rohdin
Lennart Rohdin kommer att lämna in ett förslag till regeringen på hur man kan förbättra minoritetslagen. Foto: Heidi Himmelä/Sveriges Radio Sisuradio

Den särskilda utredaren när det gäller minoritetspolitik, Lennart Rohdin, håller på att forma ett förslag på hur man kan förbättra Sveriges minoritetspolitik. Utredningen lämnas till regeringen i början av sommaren, men Rohdin berättar redan nu om de hetaste förslagen för Sisuradio.

Lennart Rohdin ska lämna in sin utredning om minoritetslagens och minoritetspolitikens framtid till regeringen senast 15.6.2017.

Rohdin är dock redan på sluttampen med utlåtandet och förslaget i sin helhet håller nu på att finna sin form.

Majoriteten av de nationella minoriteterna i Sverige får inte sina grundläggande rättigheter tillgodosedda ute i kommunerna.

– Av de 215 kommuner som inte ingår i något förvaltningsområde är det enbart ett fåtal som överhuvudtaget har jobbat med minoritetsfrågorna. Och då har ändå den lagen som föreskriver att man är skyldig att göra det verkat i över sju år.

Vi måste komma med tydligare skrivningar när det gäller lagen så att ingen kommun kan säga att det inte berör dem.

Lennart Rohdin vill se följder för de kommuner som inte följer lagen.

– Just nu händer ingenting om man inte följer minoritetslagen. Jag föreslår en ändring av detta i mitt förslag.

Hur får man då igenom en ändring?

Utredningsgruppen överväger bland annat följande förslag:

  • Kan man ge möjlighet för enskilda medborgare att överklaga de beslut som fattas gällande rätten till förskoleverksamhet och äldreomsorg på minoritetsspråket?
  • Kan man ge Skolinspektionen och Inspektionen för vård och omsorg i uppgift att bevaka hur minoritetslagens bestämmelser om förskola och äldreomsorg förverkligas?
  • Kan minoritetslagens bestämmelser om äldreomsorg och förskola bli en del av socialtjänstlagen och skollagen?

Formuleringen "helt eller delvis"

Lennart Rohdin kommer att föreslå en ändring i hur frågor som berör förskolan och äldreomsorgen är formulerade i minoritetslagen.

I dagsläget står det i minoritetslagen att personer boende i finska språkets förvaltningsområde har rätt till äldreomsorg och förskoleverksamhet, som är "helt eller delvis" på finska. (" i sådan verksamhet där hela eller delar av verksamheten bedrivs på finska") 

Formuleringen ”helt eller delvis på minoritetsspråket” har länge fått kritik från många håll bland annat för dess otydlighet och för att den leder till minimitolkningar, där barn till exempel kan få endast en timmes modersmålsstöd i veckan i förskolan.

Nu bekräftar Lennart Rohdin att han kommer att lägga fram ett ändringsförslag kring det.

Han förklarar att bakgrunden till formuleringen går tillbaka till då Sverige godkände Europarådets minoritetsspråksstadga och stiftade en egen minoritetslag.

"Till väsentlig del"

I minoritetsspråksstadgan pratas det om verksamhet som är "helt eller till väsentlig del" på minoritetsspråket

– När beslutet togs 1999 skrev regeringen i sin proposition dels att det såg väldigt olika ut i landets kommuner och dels att det var brist på personal som kunde språket. Och därför kunde man inte skriva lagens formulering så att det krävde mer än det som går att uppfylla. Men samtidigt var regeringen i propositionen tydlig med att avsikten var att det här skulle fungera i stor omfattning i fortsättningen.

Målet är att kommunerna inte ska bli kvar på en miniminivå, vilket ibland händer nu, säger Lennart Rohdin.

Även om man börjar på en låg nivå så måste målet hela tiden vara att komma upp på en högre nivå.

Så det kanske kommer ett förslag om att ändra formuleringen till "helt eller till väsentlig del" på minoritetsspråket"?

Det skulle vara väldigt märkligt om det inte kom ett sådant förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".