Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Folkskolan var slutet på skogsfinnarnas språk

Publicerat torsdag 4 maj 2017 kl 06.20
Lyssna på finska: Skolspråket var svenska
(1:41 min)
Folkskola i Sverige år 1938
Många finsktalande barn kände skam för sitt språk. (Bilden är från Höggarns folkskola, 1938.) Foto: Äldre bilder Code: 194 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

I den obligatoriska folkskolan som infördes på 1840-talet undervisades eleverna enbart på svenska, i och med det började skogsfinnarnas språk så småningom försvinna.

Artikeln på finska: Kansakoulu vaimensi lopulta metsäsuomalaisten kielen

Religionsvetaren Marja-Liisa Keinänen vid Stockholms universitet forskar i skogsfinnarnas språksituation och religiösa liv. Hon förklarar att skogsfinnarna redan på 1500-talet kom vandrande till skogen i Sverige för att idka svedjebruk.

– De vandrade mot väst ända till Värmland och över norska gränsen, säger Marja-Liisa Keinänen.

Marja-Liisa Keinänen berättar att en del av de som bosatte sig Värmland redan var andra generationens skogsfinnar i Sverige, men att de fortfarande talade finska med Savolaxdialekt.

Många kvinnor och unga talade bara finska eftersom de bodde i en avskild finsk by och inte rörde på sig på samma sätt som männen, som kanske reste till marknaderna eller jobbade och därför lärde sig svenska.

Folkskolan tystade ner språket

Skogsfinnarna i Sverige lyckades bevara sitt språk i 400 år. Språket försvann först på 1900-talets senare hälft.

Men enligt forskaren Marja-Liisa Keinänen var folkskolan ändå en vändpunkt. I och med den nya obligatoriska skolformen med undervisning enbart på svenska började barnen skämmas för sitt språk, vilket i sin tur ledde till att språket så småningom försvann.

– På skolbänken kände barnen skam för att de inte kunde prata svenska. Och det ledde till att föräldrarna inte heller längre ville prata finska med sina barn, för att spara på barnens skamkänslor.

Intresset för skogsfinnarna har ökat

Intresset för skogsfinnarna har ökat under de senaste tio, tjugo åren. Allt fler personer med skogsfinska rötter är idag nyfikna på sina förfäder.

Medan många tidigare bytte sitt finska efternamn till ett svenskt har man idag börjat söka fram de finska efternamnen igen.

Idag kan man till och med skaffa t-shirts prydda med skogsfinska efternamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".