Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Vinnarna i den finlandssvenska Arvid Mörne skrivartävlingen bor i Malmö

Publicerat måndag 8 maj 2017 kl 12.15
"Jag får bara fortsätta skriva så mycket som möjligt"
(5:29 min)
Quynh Tran ja Déa Solin
Båda kommer från Jakobstad, råkar bo i Malmö och har fått pris i Arvid Mörne- tävlingen: Quynh Tran och Déa Solin. Foto: A-L Hirvonen Nyström / SR Sisuradio

Déa Solin och Quynh Tran har skrivit de noveller som klarade sig allra bäst i den finlandssvenska skrivartävlingen för unga, Arvid Mörne-tävlingen. De är båda uppvuxna i Jakobstad i Finland och bosatta i Malmö.

Artikeln på finska: Malmöläiset Déa Solin ja Quynh Tran kirjoittivat parhaat suomenruotsalaiset novellit

Arvid Mörne- tävlingen är en finsk skrivartävling på svenska för unga vuxna under 30 år.

Vart annat år ska bidragen vara dikter och vartannat år noveller. Första pristagaren vinner 5000 euro, andra och tredje pristagaren 3000 och 2000 euro vardera.

I år var det noveller som gällde för de hugade.

Kul sammanträffande att vi båda kommer från Jakobstad, råkar bo här i Malmö och har fått pris i den här tävlingen.

Déa Solin, 21, är årets vinnare i tävlingen. Hon studerar andra året på skrivarlinjen vid Skurups folkhögskola.

Vad fick din novell att vinna?

– Ingen aning faktiskt, men jag tror det kan vara att jag har lyckats sätta fingret på någon slags rastlöshet eller mållöshet i ungdomen, som jag gissar att flera kan identifiera sig med, säger Déa.

Quynh Tran, 27, är andra pristagare. Han har studerat litteraturvetenskap och pluggar för tillfället psykologi. Hans novell är skriven ur ett barns perspektiv.

– Jag försökte få den konsekvent ur ett barns perspektiv, vad ett barn tänker och gör. Jag antar att jag lyckades med det, och kanske det är ett angeläget tema, barn-mor relationen, säger Quynh.

Malmö inspirerar

Både Déa och Quynh är uppvuxna i Jakobstad i Finland, men är bosatta i Malmö.

Bra geografiska läget i Malmö, det är lite mildare vintrar än i Jakobstad och ett rikt kulturliv.

Har det att ni har lämnat hemlandet gjort att ni har kunnat skriva på ett annat sätt?

– Definitivt, alla nya upplevelser förändrar väl ett skivande på något sätt. Kärnan av mitt skrivande är väl ganska det samma. Novellen jag vann pris för utspelar sig också i Malmö, så det hade jag ju inte skrivit om jag inte hade bott här och känt staden på det sätt jag gör, berättar Déa.

– För mig spelar inte Malmö-kontexten så stor roll i mitt skrivande. Jag tror att jag hade kunnat skriva samma sak också någon annanstans, säger Quynh.

Malmö har ändå något speciellt, menar Quynh.

Det finns något sexigt med Malmö som jag inte kan sätta fingret på.

Att skriva på heltid

För Quynh känns det att vara författare på heltid ganska avlägset eftersom det aldrig har varit hans primära sysselsättning.

– Det känns just nu ganska avlägset, också på ett känslomässigt plan för det känns så himla ensamt. Men jag kan se mig själv försöka skriva någonting längre någon gång.

Déa hoppas att hon en dag kommer att kunna försörja sig på sitt skrivande.

– Jag har under det senaste halvåret redigerat en roman som ett förlag har visat intresse för. Och just nu skriver jag på två andra romaner som jag planerar sända in till förlag när de är klara, men det lär väl ta ett tag. Jag får bara fortsätta skriva så mycket som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".