Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Sisu är mycket mer än bara vanlig uthållighet

Publicerat torsdag 11 maj kl 12.12
Lyssna på finska: "Sisu är som en dold kraft"
(2:17 min)
Paavo Nurmi springer i mål
1 av 2
Paavo Nurmi springer i mål på 1500 meters finalen i OS i Paris 1924. Foto: TT
Sisututkija Emilia Lahti
2 av 2
Emilia Lahti har forskat i det finska begreppet sisu och dess betydelse. Foto: Virpi Inkeri

Begreppet Sisu beskriver en slags uthållighet och dold kraft. Men sisu är också mycket mer än det, och varken någonting enbart positivt eller enbart negativt.

Begreppet sisu fick en plats i det finska språket för ungefär 500 år sedan. Ursprungligen förknippades sisu med någonting negativt, begreppet beskrev ett negativt temperament.

Men innebörden förändrades och så småningom började det beskriva en egenskap som är kopplad till alla slags känsloutbrott.

I början av 1900-talet blev begreppet sisu känt runt om i världen i och med att Finland utmärkte sig i långdistanslöpning i de olympiska spelen.

Senare började det förknippas främst med vinterkriget.

Hur aktivt ordet har använts och dess betydelse har varierat under årens lopp, berättar Emilia Lahti som förskar i inget mindre än just den finska sisun.

Nu känns det som att sisu igen har fått ett uppsving och fått en betydelse av att vara en egenskap vi också är stolta över.

– Betydelsen avspeglar tiden och den anda som råder i kulturen, tillägger Emilia Lahti.

En dold undermedveten kraft

Sisu handlar inte enbart om en egenskap av att inte ge upp, sisu är en slags långsiktigt slutförande, en form av extrem uthållighet.

– När man kommer till en punkt där den egna mentala eller fysiska kapaciteten har nått sitt slut, så hittar man ändå där någon slags kraft, som man kanske inte ens var medveten om att man hade. Att ta i bruk en slags dold kraft, det är sisu.

I livet behöver vi motgångar som sätter prov på vårt ”mindset” och vår inställning.

Sisu är varken enbart positivt eller negativt, det beror på hur man använder sin sisu.

– Den amerikanska presidenten har också säkert en del sisu, men han använder den för kanske lite mer kontroversiella ändamål, säger Emilia Lahti.

En universell egenskap

Sisu är en världsomfattande egenskap, men få språk har ett ord för det. De flesta i Sverige känner till sisu och dess innebörd, men intresset för ordet runt om i världen har också ökat.

Speciellt i USA har intresset varit stort, berättar Emilia Lahti.

– När jag började med forskningen togs den faktiskt först emot i USA eftersom ordet där inte bar på någon gammalt last eller gav folk några specifika associationer. De tyckte mer att det var intressant att det fanns ett begrepp för den här egenskapen.

Sisu är en universell egenskap, men vi har ett ord för det i finskan.

Värdesätts prestationer som är utförda med sisu mer än andra, finns det ett krav på att ha sisu i den finska kulturen?

– Det verkar vara mer knutet till människan generellt sett. Allt vi berättar börjar med att det är bra och fint men det slutar nästan alltid med att det kommer en motgång som man sedan kämpar sig igenom. Det är den här ”the heroes journey” modellen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".