Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler berättigade till modersmålsundervisning än skolorna vet om

Julkaistu onsdag 10 maj 2017 kl 14.35
Jesper Brohede, Skolverket: Vi är medvetna att det finns stora brister i inrapporteringen
(0:30 min)
koulu kirjasto bibliotek böcker finska svenska skolan
Skolverkets statistik är missvisande då det står att knappt 9000 grundskoleelever är berättigade till modersmålsundervisning i finska. Foto: Kaisa Vuonokari/SR Sisuradio

Många grunskoleelever med finsk bakgrund vet inte om att de faktiskt enligt lagen har rätt till modersmålsundervisning i finska.

Artikeln på finska: Kouluviraston tilastoista puuttuu tuhansia ruotsinsuomalaislapsia – "Olemme tietoisia ongelmista"

Enligt Skolverkets statistik finns det knappt 9000 grundskoleelever som ska ha finskundervisning. Dessa är barn till föräldrar som uttryckt ett önskemål om finskundervisning. Enligt SCB:s statistik är dock antalet elever med finsk bakgrund tio gånger så stort, cirka 90 000.

Problemet är att alla inte är medvetna om sina rättigheter och därför inte heller efterfrågar undervisning i finska.

Jesper Brohede från Skolverket är medveten om att Skolverkets statistik är missvisande då det står att knappt 9000 grundskoleelever är berättigade till modersmålsundervisning i finska. Egentligen handlar det om hur många berättigade elever skolorna har kännedom om.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".