Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finnblicken

Riksdagsmotioner om sverigefinnar nedröstade

Julkaistu onsdag 7 februari kl 16.50
"Fick inte tala sitt språk eller utöva sin kultur"
(0:46 min)
En översiktsbild av riksdagens plenisal.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagen har avslagit nästan alla minoritetspolitiska motioner från i höstas. Ingen motion som handlar om sverigefinnar har fått gehör.

På finska: Valtiopäivät hylkäsi kaikki ruotsinsuomalaisia koskevat aloitteet

Sedan det nuvarande riksmötets öppnande i höstas, har 15 minoritetspolitiska motioner tagits upp till omröstning i riksdagen. En av dem har fått bifall – ett förslag från allianspartierna som handlade om att bekämpa antisemitism.

Flera förslag berörde sverigefinnar

Eva Lohman (M) och Cecilia Magnusson (M) föreslog till exempel i en motion att rätten till skolundervisning på minoritetsspråk bör skrivas in i minoritetslagstiftningen.

En motion från Liberalerna krävde mer undervisning och information i skolan om de nationella minoriteterna. Man ville även förstärka minoritetsspråkig förskoleverksamhet och äldreomsorg.

De nationella minoriteterna har alla utsatts för assimileringspolitik. Detta är grunden till att det alltid krävs en särskild politik för de nationella minoriteterna.

Pyry Niemi (S) och Raimo Pärssinen (S) samt Nina Lundström (L) ville även de förbättra möjligheterna att få finskspråkig äldreomsorg.

Ovanstående motioner avslogs med motiveringen att regeringen redan utreder frågorna.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".