Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 39: Finska föreningar lat remissinstans

Publicerat fredag 30 september 2005 kl 11.37

Ämnen den här veckan:
Kommunikationsbrist kan bli undergången för Finlandsinstitutets bibliotek. Folkpartiet vill undersöka behovet av finskspråkig verksamhet. Finska föreningar lat remissinstans. Sverigefinländare undersökningsobjekt i Finland. TV Finland -bråket får Hyresgästföreningen att agera. YLE slutar sända SVT Europa i södra Finland.

Kommunikationsbrist kan bli undergången för Finlandsinstitutets bibliotek

Brist på kommunikation mellan Stockholms stad och landstinget kan bli slutet för Finlandsinstitutets bibliotek. Efter att staten lovat stöda biblioteket med en miljon kronor saknas fortfarande en halv miljon kronor som Stockholms stad och landstinget ska stå för. På landstinget har man funderat på verksamhetsstöd som en lösning för finansieringen. Enligt Ulla Parkdal (s), ordförande för kultur- och utbildningsnämnden på landstinget, måste Finlandsinstitutet söka om stödet precis som alla andra, fast det tidigare sagts att institutet inte behöver det. Finlandsinstitutets direktör Bengt Packalén hade ännu i veckan inte hört talas om hela ansökan om verksamhetsstöd. Ansökningstiden går ut tisdagen den 4 oktober. Stockholms stad presenterar sin budget den 10 oktober.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Fp vill undersöka behovet av finskspråkig verksamhet

Kyrkomötet som pågick i veckan i Uppsala hade fått in en motion som berörde den finskspråkiga verksamheten inom Svenska kyrkan. Folkpartiets Urban Gibson skriver i motionen att behovet av finskspråkig verksamhet och finskspråkiga präster inom Svenska kyrkan bör kartläggas. Enligt Urban Gibsons beräkningar är varje finskspråkig präst ansvarig för själavården för 6000 personer, medan en svenskspråkig präst ansvarar för 4000 församlingsmedlemmar. Han poängterar också att antalet åldrande sverigefinländare med behov av finskspråkig personal ökar. Svenska kyrkan har för tillfället cirka 70 finsktalande präster.
(SR Sisuradio/Milla Eronen)

--

Finska föreningar lat remissinstans

Riksdagsledamot Paavo Vallius’ utredning om utvidgningen av det finskspråkiga förvaltningsområdet är nu på remissrunda hos kommunerna i Mälardalen. Hittills har ett trettiotal svar kommit in till justitiedepartementet. Också myndigheter, föreningar och privatpersoner får tycka till, men bara ett par av de inkomna svaren är från finska föreningar i landet. Sammanlagt finns 53 kommuner i Mälardalsregionen. Remisssvarstiden går ut i dagarna. Vissa kommuner har ansökt om dispens och fått det.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Sverigefinländare undersökningsobjekt i Finland

Migrationsinstitutet i Finland sätter sverigefinländarna och den sverigefinländska kulturen under lupp i sin nya undersökning med titeln ”Sverigefinländarna i dag”. Genom en internetbaserad undersökning på Migrationsinstitutets hemsida ska man kartlägga sverigefinländarnas liv i dag och örändringar efter den stora flyttvågen, berättar forskare Krister Björklund. Resultaten ska också jämföras med andra undersökningar som gjorts om utlandsfinländare.
(SR Sisuradio/Milla Eronen)

--

TV Finland -bråket får Hyresgästföreningen att agera

Hyresgästföreningen har sagt upp sitt kontrakt om kabel-tv och bredband med Fastighetsägarna i Stockholm. Orsaken är att kabel-tv-bolaget UPC i Stockholm flyttat TV Finland från grundutbudet till ett dyrt digital-tv-paket. Hyresgästföreningen kräver att hyresgästerna själva kan välja vilket kabel-tv- eller bredbandsbolag de använder. Fastighetsägarna Stockholm kommer att leta efter lösningar för dem som vill ha TV Finland att få tillbaka kanalen, lovar Ronny Bergen från Fastighetsägarna i tidningen Vår bostad.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

YLE slutar sända SVT Europa i södra Finland

Yles förvaltningsråd gav i veckan efter för ledningens förslag om att sluta sända SVT Europa i södra Finland. På Yle försäkrar man dock att beslutet inte påverkar tv-utbytet mellan Sverige och Finland i övrigt. Det är Yles dystra ekonomi som fick förvaltningsrådet att gå till beslut efter en omröstning. SVT Europas sändningar utgår i södra Finland hösten 2007 i samband med övergången till digitala sändningar. Beslutet sparar Yle närmare 50 miljoner kronor.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

SR International lägger ner två språk

Sveriges radios invandrarredaktion SR International lägger ner sändningarna på turkiska och spanska. Kanalens sändningar riktar sig främst till invandrare som nyligen flyttat till Sverige och som därför har behov av nyheter och samhällsinformation på sitt eget språk. När kanalen nu lägger ner sändningar på två språk, kan andra språk få mer resurser och sändningstid. Främst kommer sändningarna på kurdiska och romani att utökas.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".