Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 42: Finland drar in stöd till språknämnden

Publicerat söndag 23 oktober 2005 kl 13.20

Ämnen den här veckan:
Finska staten drar in stöd till språknämnden. Få sverigefinländare valda i kyrkovalen. Stort intresse för tjänst på Finlandsinstitutet. Finsktalande personliga assistenter erbjuds i Mälardalen. Ålderdomshemmet i Södertälje i motvind. Lärarbrist ödesdiger för undervisning i meänkieli.

Finska staten drar in stöd till språknämnden

Finska staten och undervisningsministeriet lägger ner sitt finansiella stöd till Sverigefinska språknämnden. Beslutet är i linje med finska statens principbeslut om att de sverigefinska institutionernas finansiering bör komma från svenska staten. Sverigefinska språknämnden får myndighetsstatus när dess verksamhet nästa sommar organiseras under Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI).
(SR Sisuradio/LSL/RN)

--

Få sverigefinländare valda i kyrkovalen

Endast en av de sverigefinländska kandidaterna i årets kyrkoval klarade sig till Kyrkomötet, Soili Brunberg från Göteborg. Brunberg kandiderade på Miljöpartiets lista. Från de rent sverigefinländska listorna klarade sig representanter till kyrkorådet och kyrkofullmäktige i Göteborgs stift, Strängnäs stift och Stockholms stift.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Stort intresse för tjänst på Finlandsinstitutet

Ett sextiotal ansökningar har inkommit till den utlysta tjänsten som utbildningssekreterare på Finlandsinstitutet i Stockholm. Tjänsten som utbildningssekreterare innefattar förutom utbildningsfrågor marknadsföring av finsk kultur och drivande av sverigefinländska kulturfrågor samt ett aktivt deltagande i utvecklingen av finska språkets ställning i Sverige. Finlandsinstitutets direktör Bengt Packalén berättar att största delen av de sökande är sverigefinländare.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Finsktalande personliga assistenter erbjuds i Mälardalen

Företaget Personstöd Mälardalen har börjat erbjuda finsktalande personliga assistenter för bland annat utvecklingsstörda och autistiska enligt den så kallade LSS-lagen. Dessa kan på kommunens eller försökringskassans bekostnad få stöd för en personlig assistent, ledperson, kontaktperson eller stödfamilj utanför hemmet. På Personstöd Mälardalen bedömer man nu att behov för finskspråkig personal finns.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Ålderdomshemmet i Södertälje i motvind

Det länge planerade ålderdomshemmet i Södertälje har hamnat i blåsväder. Tjänstemännen med ansvar för kommunens åldringsvård anser nu att Södertälje inte behöver ett finskspråkigt ålderdomshem. Ännu för en månad sen förbereddes bygget som klappat och klart - lokalerna var bokade och arkitekten anställd. Det slutliga godkännandet skulle ske i november, men nu har projektet fått ett negativt beslut. Kommunen har inga uppgifter om finsktalande åldringar, men de finsktalande åldringarnas egen stödförening har en helt annan syn på saken.
(SR Sisuradio/Sofia Taavitsainen, Tapani Mansikkala)

--

Lärarbrist ödesdiger för undervisning i meänkieli

Umeå kommun erbjuder inte sina invånare modersmålsundervisning på tornedalsfinska, meänkieli, trots att kommunen har föräldrar som gärna vill ha det för sina barn. Barnen har rätt till modersmålsundervisning på meänkieli i kommunen. Av minoritetsspråken får man i Umeå kommun modersmålsundervisning bara på finska och sydsamiska, rapporterar SR Västerbotten. Enligt Tor Lindmark, rektor på Hedlundaskolan, beror situationen på att Umeå kommun inte har kunnar rekrytera tillräckligt många lärare.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".