Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 44: Skolreferensgrupp helt bortglömd

Publicerat söndag 6 november 2005 kl 12.06

Ämnen den här veckan:
Stöd till svenskan i Finland måste matchas i Sverige. Undervisning på minoritetsspråket viktigt för bevarande. Kommunernas inställning beror på pengar. Skolreferensgrupp helt bortglömd. Oklart vem som bekostar SVT-sändningar i Finland. Suomi-koti i Stockholm flyttar ut. Finskundervisning genom datorrollspel. President Halonen får stödgrupp i Stockholm.

Stöd till svenskan i Finland måste matchas i Sverige

Regeringen tillsätter i november en utredningsman för att undersöka hus Sverige kan stöda svenska språket utomlands, och särskilt i Finland, enligt regeringens språkproposition som presenterades i september. Beslutsfattare i Sverige och Finland är oroliga och anser att svenskan i Finland är hotad, berättar Lars-Olof Lundberg som gjort en förstudie inför språkpropositionen med fokus på just Finland.

Lundberg har intervjuat bland annat ambassadanställda, statstjänstemän, språkforskare och lärare i både Sverige och Finland. Två saker lyfts fram som särskilt viktiga; att stödet till svenska språket i Finland matchas med stöd till finska språket i Sverige och att tv-utbytet fortsätter även under den digitala tiden. Som konkreta åtgärder föreslår de intervjuade bland annat praktiska språkbad för skolelever genom att svenska lärarstuderande tillåts genomföra sin praktik i finska skolor.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Undervisning på minoritetsspråket viktigt för bevarande

Många av de organ som sänt in remissvar på riksdagsledamot Paavo Vallius’ utredning om utvidgningen av det finskspråkiga förvaltningsområdet till Mälardalen anser att förslagen i utredningen inte räcker till för att bevara minoritetsspråken i Sverige. Remissvararen från Språk och folkminnesinstitutet (SOFI), Luleå tekniska universitet, Sverigefinska språknämnden, Sverigefinländarnas riksförbund och andra sverigefinländska organisationer efterlyser framför allt en rättighet till undervisning på minoritetsspråken, inte bara i minoritetsspråket.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Kommunernas inställning beror på pengar

Pengar är en viktig faktor när kommunerna i Mälardalen svarar på riksdagsledamot Paavo Vallius’ utredning om utvidgningen av det finskspråkiga förvaltningsområdet till Mälardalen. En stor del av kommunerna är försöktigt positiva till utvidgningen om staten betalar alla kostnader som uppstår i kommunerna. Detta framgår av kommunernas remissvar. Med undantag av Eskilstuna kan man säga att intresset inte är överflödande. Vallius’ förslag om utvidgning förkastas helt av Oxelösunds, Katrineholms och Lidingö kommun.

Stockholm och Södertälje har fått förlängd svarstid och lämnar in sina remissvar under november.
(SR Sisuradio/Riitta Huikko, Merja Laitinen och Kaisa Vuonokari)

--

Skolreferensgrupp helt bortglömd

Trots flera löften om en finskspråkig referensgrupp för att följa undervisningen om och på finska ser planen ut att bli ännu en dröm för sverigefinnarna. Sverigefinländska delegationen har påmint Skolverkets generaldirektör Per Thullberg ett flertal gånger om löftet att sätta ihop en referensgrupp, men ännu har inget skett för att föra planen från ord till handling. Liknande finskspråkiga referensgrupper finns redan på statens kulturråd och folkhälsoinstitutet. Sverigefinländska delegationen kommer att fortsätta driva frågan, lovar delegationens ordförande Markku Peura.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Oklart vem som bekostar SVT-sändningar i Finland

Vem som ska bekosta SVT-sändningarna i Finland förblir oklart fram till våren. Klart är dock att Rundradion i Finland inte går med på att bekosta dem i framtiden, säger Finlands finansminister Eero Heinäluoma i en intervju för Hufvudstadsbladet. I budgetförhandlingarna nästa vår klargörs om sändningarna bekostas med skattemedel, licensavgifter eller på annat sätt. Trafikminister Susanne Huovinen säger att hon inte tänker bli historisk genom att lägga ner SVT-sändningarna i Finland.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Suomi-koti i Stockholm flyttar ut

Suomi-koti i Stockholm flyttar från city till Stureby, när det nuvarande hyreskontraktet på lokalerna vid Sabbatsbergs sjukhus går ut. De nya lokalerna i Stureby måste renoveras, vilket betyder att flytten blir verklighet först om ett år, berättar Jussi Böök, styrelseordförande för Suomi-kotiföreningen. Lokalerna i Stureby valdes delvis med tanke på hyrespriserna jämfört med city. Förra året gjorde Suomi-kotiföreningen en vinst på närmare två miljoner kronor.
(SR Sisuradio/Riitta Huikko)

--

Finskundervisning genom datorrollspel

Umeå universitet ska tillsammmans med finska och norska forskningsenheter ta fram ett rollspel för att användas i finskundervisningen för barn i Sverige. Det handlar om ett datorspel som riktar sig till elever på mellanstadiet, alltså 10-12-åringar. Lektor Tuija Määttä vid Umeå universitet berättar att man räknar med att ha rollspelet färdigt till hösten 2007.
(SR Sisuradio/Kaarina Honkanen)

--

Halonen får stödgrupp i Stockholm

Finlands president Tarja Halonen har fått en stödgrupp i Stockholm inför presidentvalet i januari. Ordförande för stödgruppen i Stockholm är Matti J. Korhonen. I Finland har stödgrupperna redan 8000 medlemmar, bland dem många kända konstnärer och vetenskapsmän.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".