Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 47: Unikt finskt psalmprojekt på SR Sisuradio

Publicerat lördag 26 november 2005 kl 15.51

Ämnen den här veckan:
Majoritet stöder ny språklag. Riksdagsledamoten Paavo Vallius ställer inte upp för omval. Riksbanken skänker 1,5 mkr till minoritetsforskning. Statsarkivets nämnd får sverigefinsk representant. Studera kvänska i Tromsö. Finskspråkiga psalmer spelas in i Sverige.

Majoritet stöder ny språklag

Riksdagen godkänner med stor sannolikhet regeringens förslag till ny svensk språkpolitik, såsom den lades fram av kulturutskottet i språkpropositionen Bästa språket i mitten på september. Socialdemokraterna och vänsterpartiet stöder propositionen i sin helhet. De andra partierna har haft anmärkningar på propositionens olika delar. De borgerliga partierna har gemensamt protesterat mot att svenska språkets status skrivs in i lagen. Om dessa får stöd av miljöpartiet kan regeringens proposition gå i stöpet på den punkten. I övrigt ser propositionen ut att gå igenom. Språkpropositionen innehåller förslag på språkvård och skydd för minoritetsspråken samt ett förslag på ny språkvårdsorganisation där även minoriteternas språkvård ingår.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Vallius ställer inte upp för omval

En av de mest synliga sverigefinska riksdagsledamöterna, socialdemokraten Paavo Vallius kommer inte att ställa upp som kandidat i kommande riksdagsval. Han kommer dock att ställa upp i kommunalvalen. Vallius, med snart 12 år som riksdagsledamot, har inte kommit överens om en kandidatur med den socialdemokratiska lokalavdelningen i Västmanland. Förutom Vallius är ingen finsktalande socialdemokrat aktuell för riksdagsval från hela Mälardalsområdet, vilket Vallius själv beklagar.
(SR Sisuradio/Veli Raasakka)

--

Riksbanken skänker 1,5 mkr till minoritetsforskning

Riksbankens jubileumsfond har beviljat tre års forskningsanslag för ett projekt som ska jämföra minoriteternas och invandrarnas ställning i majoritetskulturen. Minoritetskulturforskaren Satu Gröndahl, docent i finskugriska språk, har fått 1,5 miljoner kronor till sitt forskningsprojekt som heter Från Rinkeby till Pajala. Projektet ska jämföra hur minoritetskulturen uppfattas i jämförelse med invandrarkultur. Gröndahl anser att det är stor skillnad mellan grupperna. Orsaken till att projektet fått forskningsanslag tror Satu Gröndahl är att ämnet ligger i tiden och är relativt lättförståeligt.
(SR Sisuradio/Lotta Nuotio)

--

Riksarkivets nämnd får sverigefinsk representant

Sverigefinska arkivet får en representant i riksarkivets nämnd för enskilda arkiv. Det mångåriga kravet förverkligades lite överraskande, berättar styrelseordföranden för sverigefinska arkivet, Markku Peura, som fått förfrågan. Sverigefinska arkivet presenterade i veckan sitt förslag på åtgärdsprogram för åren 2006-2007 för riksarkivets nya chef Tomas Lidman. Man hoppas bland annat på stöd i flytten till Eskilstuna och hjälp med digitaliseringsarbetet. Tomas Lidman konstaterar dock i en intervju för SR Sisuradio att sverigefinska arkivets framtid måste tryggas på annat sätt än genom de pengar riksarkivet fritt kan förfoga över, t.ex. genom öronmärkta pengar för just sverigefinska arkivet.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Studera kvänska i Tromsö

Tromsö universitet i Norge blir först i världen med undervisning i kvänska. Personalen på universitetets finska fakultet har själva lagt grunden för det nya ämnen på institutionen. Man kan studera språket från nybörjarnivå, men samtidigt hoppas man kunna skapa en grammatik och ett skriftspråk för kvänskan. Undervisningen börjar i januari.
(SR Sisuradio/Lotta Nuotio)

--

Finskspråkiga psalmer spelas in i Sverige

Finskspråkiga psalmer spelas nu in i Stockholm i ett omfattande psalmprojekt. Under tre år ska en femtedel av Svenska kyrkans finskspråkiga psalmer spelas in. I projektet deltar körer, sånggrupper och solister från både Sverige och Finland. Projektet genomförs av Svenska kyrkan samarbete med SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Riitta Niemi)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".