Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 48: Murvelpris till reporter på SR Sisuradio

Publicerat fredag 2 december 2005 kl 08.39

Ämnen den här veckan:
Presstödsutredningen försenas. Liselott Hagberg (fp): ”Lansera regeringens hemsida på minoritetsspråken!” SFRF:s festplaner upprör. Ökat tryck till finska dagis. Minoritetsschlagerfestival till Östersund. Sahlberg kandidat för Nordiska rådets litteraturpris. Murvelpris till reporter på SR Sisuradio.

Presstödsutredningen försenas

Regeringens presstödsutredning försenas med nästan två månader, berättar utredningens sekreterare Magnus Haglund för Sveriges radios finskspråkiga kanal Sisuradio. Utredningen som tillsattes av regeringen förra året skulle ha varit klar på onsdagen.

Presstödskommittén ska utreda bland annat om stödkraven för minoritets- och invandrartidningar behöver ändras. Redan för tre år sedan konstaterade en regeringsutredning att det svenska presstödssystemet ställer orimliga krav på minoritetstidningarnas upplagor. Sveriges enda finskspråkiga dagstidning Ruotsin Sanomat försattes i konkurs i april.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

”Lansera regeringens hemsida på minoritetsspråken!”

Bristen av information från riksdagen på minoritetsspråken orsakar debatt bland riksdagsledamöterna. Representanter från både folkpartiet och vänsterpartiet jar lagt fram en motion fär man kräver information på minoritetsspråken. För att språket ska hållas levande måste man kunna använda det för att lära sig om riksdagens arbete och beslut, förklarar folkpartiets Liselott Hagberg partiets motion. Även det konsultföretag som riksdagen anlitat för sin webbsida har rått riksdagen att satsa på information på minoritetsspråken. I en försöksomgång lades information upp på hemsidan på spanska, persiska, serbiska, bosniska och kroatiska.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

SFRF:s festplaner upprör

Sverigefinländarnas riksförbunds beslut att förlägga sin 50-års fest på ett kryssningsfartyg har orsakat storm bland medlemsförbunden. Förbundsstyrelsen bestämde sig för en kryssning, trots att flera medlemsförbund erbjudit sig att ta hand om festligheterna. Ordföranden för Trollhättans finska förening, Ilkka Pasanen, hade hoppats på att lokalen kunde vara öppen för folk att titta in även under kortare perioder vid festligheterna. Nu kommer antagligen bara officiella mötesrepresentanter att få delta på kryssningen, som ska gå av stapeln om ett och ett halvt år. SFRF:s förbundsordförande Voitto Visuri konstaterar att beslutet togs bland annat med tanke på kostnaderna av förbundsstyrelsens majoritet.
(SR Sisuradio/Ulla Rajakisto)

--

Ökat tryck till finska dagis

Barnmängden på de finskspråkiga dagisen i Sverige ökar snabbt, särskilt i den privata sektorn. När det kommunala dagiset inte klarar söktrycket, har privata dagis svarat på efterfrågan genom att öppna nya avdelningar. Så även i Eskilstuna, som i veckan öppnade sitt femte Pikku-Erkki -dagis. Större barnkullar och det ökande intresset för finskan hos andra och tredje generationens sverigefinländare anges som troliga orsaker till den ökande efterfrågan.
(SR Sisuradio/Lotta Nuotio)

--

Minoritetsschlagerfestival till Östersund

Den internationella schlagerfestivalen för minoritetsspråken ordnas nästa år i Östersund. De senaste två åren har samiska sånger vunnit, så därför hålls tävlingen i år i Sverige. Tävlingen är till för ny musik som framförs på ett minoritetsspråk. Egna urvalstävlingar håller den samiska och den frisiska minoriteten.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Sahlberg kandidat för Nordiska rådets litteraturpris

Sverigefinska författaren Asko Sahlberg från Göteborg är en av Finlands kandidater till 2006 års Nordiska rådets litteraturpris. Sahlberg är nominerad för sin roman ”Tammilehto” tillsammans med åtta andra nordiska kandidater. Finlands andra kandidat är Fredrik Lång med romanen ”Mitt liv som Pythagoras”. Nordiska rådets litteraturpris är värt 350 000 danska kronor.
(SR Sisuradio)

--

Murvelpris till reporter på SR Sisuradio

Sverigefinska publicistföreningen delade ut sitt första murvelpris i år. Titeln Årets murvel, Vuoden murveli, tillföll i år Johanna Poutiainen som för tillfället arbetar som reporter och programledare på SR Sisuradio och vikarie på SVT:s finska nyheter Uutiset. Hon tilldelas priset för att hon ”under det gångna året har föryngrat och förnyat det sverigefinska medielandskapet både till form och innehåll så väl på radio, TV som tidningar”. Årets Murvel -priset tilldelas en finskspråkig journalist som verkar i Sverige och som under året utmärkt sig i sin journalistiska gärning.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".