Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 13: Sisuradio ökar analogt - dab kan försvinna

Publicerat lördag 1 april 2006 kl 17.44

Ämnen den här veckan:
SR Sisuradio hörs analogt i hela landet - DAB-sagan kan vara slut. Modersmålet viktigast på KU:s minoritetsseminarium. Egna lärarutbildningar för finska och samiska. Studiesamarbete över sundet permanentas.

SR Sisuradio analogt i hela landet

Sveriges radio utvidgar sändningen av de finskspråkiga regionala sändningarna till hela landet. Förslaget från radions ledning innebär att även de fyra lokalstationerna Kristianstad, Halland, Gotland ja Jämtland sänder den finska timmen efter nyheterna kl. 18. Tidigare har finska sändningar inte funnits på dessa stationer med hänvisning till det låga antalet finskspråkiga i områdena. Om radions styrelse godkänner förslaget hörs finska timmen i hela landet från och med årsskiftet. Var finskan hörs i Stockholmsområdet är dock inte ännu klart, berättar programdirektör Eva Blomqvist i en intervju för SR Sisuradio. Beslutet om Stockholms-sändningarna tas inom kort.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

SR Sisuradios dab-saga kan vara slut

Sveriges radio satsar nu på nya digitala sändningsmöjligheter, då dab-sagan kan få sitt slut redan vid årsskiftet. Regeringen beslutar i det kommande sändningstillståndet om Sveriges radio får fortsätta sända i det digitala nätet. Då kan SR Sisuradio fortsätta sända i dab som det enda permanenta digitalkanalen om SR förhandlar fram ett nytt avtal med distributören Teracom. De andra digitala kanalerna i SR sänds bara till årsskiftet. I värsta fall läggs dab-sändningarna ner i sin helhet redan vid årsskiftet, medan man inte får i gång ersättande satellitsändningar förrän 2008.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Modersmålet viktigast på minoritetsseminarium

Modersmålsundervisningen och bristen på läromedel blev de stora frågorna på konstitutionsutskottets (KU) minoritetsseminarium i veckan. Seminariet var en uppföljning till förra årets KU-seminarium, med tanken att de nationella minoriteternas representanter skulle få komma till tals, konstaterade KU-medlemmen Liselott Hagberg efter seminariet. De nationella minoriteternas representanter presenterade på seminariet sina tankar och upplevelser kring minoritetslagarnas genomförande i praktiken. Konstitutionsutskottets ordförande Göran Lennmarker hoppas att seminariet ska fungera som en motiverande idébank när KU lägger fram sitt betänkande.

Konstitutionsutskottet ska utvärdera de nationella minoritetslagarna som antogs 1999 och lägga fram ett betänkande inom kort.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Egna lärarutbildningar för finska och samiska

Högskoleverkets expertgrupp rekommenderar grundandet av officiella lärarutbildningar för finska och samiska vid Sveriges universitet. Gruppen anser att det är en stor brist att finska inte kan studeras som en del av den ordinarie lärarutbildningen vid mer än Stockholms universitet. Högskoleverkets grupp har utvärderat kvaliteten på utbildningarna i finskugriska språk och konstaterar att utbildade finskalärare behövs i större utsträckning Sveriges grundskolor och gymnasier, vars lärarutbildningen bör byggas ut.
(SR Sisuradio/ Kaisa Vuonokari)

--

Studiesamarbete över sundet permanentas

Studerande vid Lunds universitet kan fortfarande läsa finska, fast i Köpenhamn. Ett samarbete mellan Lund och Köpenhamn påbörjades redan innan undervisningen i finska vid Lunds universitet lades ner och ser nu ut att permanentas, då finskastuderande erbjudits kurser i Köpenhamn även till hösten. Studerandena är alltså skrivna vid Lunds universitet men har föreläsningar och tentor i Köpenhamn.
(SR Sisuradio/Juhamatti Pelkonen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".