Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 14: Vårbudgeten ger minoriteter ny ställning

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 14.00

Ämnen den här veckan:
Vårbudgeten ger minoriteter ny ställning. Tvåspråkig journalistutbildning startklar. Suomi-koti tvingas flytta i maj. Föråldrad bild av finskhet i läroböcker. Vepsä föll från riksdagslistan. Språkskolan i Örebro vann mot kommunen. Rekordbesök på tukholma.net.

Vårbudgeten ger minoriteter ny ställning

Frågorna som berör de nationella minoriteterna blir i vårbudgeten människorättsfrågor. Hittills har minoritetsfrågorna i budgeten behandlats i samma avsnitt som flykting- och invandrarfrågor. Vänsterpartiets riksdagsledamot Siv Holma anser att minoritetsfrågornas vikt nu ökar. I vårbudgeten i år tilldelas den romska minoriteten en extra miljon. Riksdagsledamot Elina Linna som drivit den romska frågan säger att minoriteten behöver extra anslag för att arbeta mot den diskriminering som gruppen möter.
(SR Sisuradio/Jaana Johansson)

--

Tvåspråkig journalistutbildning startklar

Den tvåspråkiga journalistutbildningen vid Stockholms universitets journalistutbildning JMK är startklar - nu saknas bara studenterna. Finansieringen för en första kull på fem eller sex studerande är klar. Anslaget täcker en halv lektorstjänst i ett och ett halvt år. Professor Erling Wande vid Stockholms universitet säger att ansökningstiden kommer att förlängas något från den gemensamma ansökningstiden, som går ut den 15 april.

Den finsk- och svenskspråkiga journalistutbildningen är ett samprojekt mellan JMK, Stockholms universitets finska institution och Finskt språk- och kulturcentrum i Eskilstuna och genomförs i samarbete med Sveriges televisions finska redaktion och SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Suomi-koti tvingas flytta i maj

Det finskspråkiga äldreboendet i Stockholm Suomi-koti tvingas flytta till temporära lokaler trots överklaganden och vädjanden. Stockholms fastighetsborgarråd Leif Rönngren konstaterar att han inte kunnat hitta en lösning där äldreboendet kunde vara kvar på sjukhusområdet i Sabbatsberg när byggnadsarbetet drar igång. Jussi Böök, ordförande för Suomi-kotis styrelse, beklagar beslutet men säger att äldreboendet med ett 50-tal boende kan flytta till de temporära lokalerna på Bromma sjukhusområde med 2-4 veckors varsel.

Suomi-kotis flytt till nya lokaler i Stureby i södra Stockholm har varit klar länge, men den sker först i oktober-november när de nya lokalerna blir färdiga. Eftersom bostadshus är planerade där de nuvarande lokalerna står tvingas alltså äldreboendet till en kortare exil på Bromma sjukhusområde.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Föråldrad bild av finskhet i läroböcker

Den bild som ges av finskhet och Finland i de läroböcker i historia som används i Sverige är föråldrad och stereotyp. Det visar en undersökning som Antti Ylikiiskilä, lektor i svenska vid Högskolan Dalarna, gjort på nio läroböcker i historia publicerade under 2000-talet. Undersökningen visar att största fokus ligger på de fem krig som Finland utkämpat mellan 1809 och 1944. Finland under tiden före 1809 nämns knappt alls, inte heller Finland under efterkrigstiden. Varken ordet sverigefinsk eller sverigefinländsk förekommer i någon av de nio läroböckerna. Bilden som ges av finländare känns närmast krigstida, säger Antti Ylikiiskilä till SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Vepsä föll från riksdagslistan

Sverigefinske Mattias Vepsä, förbundssekreterare för Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU, petades i helgen från socialdemokraternas riksdagslista i Sörmland. Vepsä var en stark kandidat som nummer fem på listan, men förlorade i en jämn medlemsröstning till riksdagsveteranen Michael Hagberg. Vepsä tänker dock fortsätta sitt arbete inom SSU och hoppas på en suppleantplats i kommunalfullmäktige i sin hemkommun Eskilstuna.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Språkskolan i Örebro vann mot kommunen

Sverigefinska språkskolan i Örebro har vunnit rättstvisten mot kommunen om anslag till skolan. Kammarrätten konstaterar i sitt beslut att kommunen gjort fel när den gett språkskolan mindre pengar än de andra skolorna. Beslutet omfattar anslag till förskolan och fritidsverksamheten åren 2002-2003. Tyvärr betyder inte beslutet nödvändigtvis att kommunen ersätter skolan för pengarna som uteblivit, säger skolans rektor Matti Lautkoski.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

--

Rekordbesök på tukholma.net

Den sverigefinska sajten tukholma.net slog i mars sitt besöksrekord. I mars hade hemsidan över 60 000 besökare. Tidigare rekord var från december, så sajten besöktes av 30 000 personer. Tukholma.net tillhandahåller på finska information om huvudstadens aktuella händelser, service och kulturutbud.
(SR Sisuradio/Riitta Huikko)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".