Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 15: Stockholm kan få finskt gymnasium

Publicerat söndag 16 april 2006 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Intresse för finskspråkigt gymnasium i Stockholm. Lata sverigefinnar och tornedalingar ansöker inte om kulturstöd. Ny sverigefinsk socialdemokrat på lista i Bohuslän. Biometriska pass i Finland i augusti. Finskspråkiga hittar inte SR Sisuradio i Stockholm. Ny romsk avdelning på Eskilstuna bibliotek. Många vill ha tillbaka källskatt på pensioner. Ingen nedsatt avgift på finskt medborgarskap. SFP får nytt tvåspråkighetsprogram.

Intresse för finskspråkigt gymnasium i Stockholm

Sverigefinska skolan i Stockholm vill utöka sin verksamhet till att omfatta också en gymnasieskola. Enligt rektor Mikael Hakola finns underlag för ett finskspråkigt gymnasium, både hos eleverna och i lärarkompetens. Om skolverket godkänner sverigefinska skolans ansökan, skulle gymnasiet kunna börja sin verksamhet redan till höstterminen 2007. Gymnasiet skulle då ha naturvetenskaplig och estetisk inriktning. Skolverket beslutar om ansökan före årsslutet.

Även i Eskilstuna har man haft planer på ett finskspråkigt gymnasium, men där har planerna tillsvidare lagts på is.
(SR Sisuradio/ Erik Regnström och Sofia Taavitsainen)

--

Lata sverigefinnar och tornedalingar ansöker inte om kulturstöd

Till påsk går tiden ut för att söka kulturstöd från Statens kulturråd. Tyvärr är sverigefinnarna och tornedalingarna lata och ansöker inte om befintliga pengar för kulturprojekt, säger Birger Winsa, ordförande för Sweblul, Sveriges nationella kommitté för den Europeiska Byrån för mindre använda språk. Av de drygt sju miljonerna som reserverats till minoritetskultur delades största delen ut i höstbudgeten, men ännu finns cirka 800 000 kronor för mindre projekt kvar. Kulturrådet poängterar att projekt med längre tidsperspektiv och med fokus på barn och unga har bästa möjligheter att bli beviljade stöd.

Ansökan lämnas enklast på kulturrådets hemsida, www.kulturradet.se.
(SR Sisuradio/ Taneli Männikkö)

--

Ny sverigefinsk sosse på lista i Bohuslän

De sverigefinska riksdagsledamöterna kan efter valet få tillökning av åtminstone ett nytt namn. Socialdemokraterna i Bohuslän placerade i helgen arbetsförmedlaren Matti Riukka från Mölndal som femte namn på sin kandidatlista för riksdagsvalet. Om partiet behåller sitt stöd i regionen blir Riukka invald i riksdagen.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Biometriska pass i Finland i augusti

I augusti ska Finland börja utfärda de nya biometriska passen. Passen får då biometriska kännetecken i ett mikrochip, i första skedet en digital bild och senare även fingeravtryck. Passets längsta giltighetstid halveras också till fem år och man kan bara ansöka om pass personligen på ambassaden eller på ett konsulat som utrustats för ändamålet. Barnen kan inte heller längre skrivas in i förälderns pass utan måste ha eget. Tills de nya passen tas i bruk kan man ansöka om pass som tidigare. Det gamla passet är också gångbart hela sin giltighetstid.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Finskspråkiga hittar inte SR Sisuradio i Stockholm

Bara en bråkdel av de finskspråkiga i Stockholmsområdet lyssnar på SR Sisuradios sändningar via P6. I resten av landet, där sändningarna går i P2 och P4, når SR Sisuradio dagligen 12 procent av sin målgrupp. I Stockholmsområdet är motsvarande siffra cirka en procent. Ante Eriksson, som gjort den stora lyssnarundersökningen för Sveriges radio, säger att det delvis beror på P6-kanalens dåliga hörbarhet och delvis på att trogna lyssnare av andra kanaler inte byter kanal till P6 för enstaka andra program.

Ledningen för Sveriges radio ska inom ett par veckor besluta om SR Sisuradios sändningar i stor-Stockholmsområdet.
(SR Sisuradio/Leena Koivuneva)

--

Ny romsk avdelning på Eskilstuna bibliotek

På den internationella romska dagen den 8 april öppnade stadsbiblioteket i Eskilstuna en ny avdelning med romsk litteratur. Den nya avdelningen har också litteratur på tornedalsfinska, meänkieli, och samiska. För närvarande har biblioteket även en utställning om romer i Sverige.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Många vill ha tillbaka källskatt

Ansökningarna om skatteåterbäring för avdragen källskatt på pensioner strömmar nu in till skatteverket i Finland . Det är sverigefinländska pensionärer som har mobiliserat sig sedan Finland vid årsskiftet slutade dra av 35 procent i källskatt för de pensioner som betalas till utlandet. Nu hoppas pensionärerna på återbäring också för tidigare år. Om så blir fallet beror på det rättsfall som nu behandlas i EG-domstolen. På skatteverket i Finland tror man att de cirka 300 ansökningarna hittills bara är toppen av ett isberg. En fri ansökan bör vara skatteverket tillhanda före årskiftet.
(SR Sisuradio/ Katri Nisula)

--

Ingen nedsatt avgift på medborgarskap

Utlandsfinländarnas strävanden för en nedsatt avgift för finskt medborgaskap har återigen gått på grund. En del av dem som sökt dubbelt medborskap har ansökt om befrielse från avgiften från statskontoret. Ledande jurist Ruut Kastepohja-Seppälä på statskontoret berättar dock i en intervju för SR Sisuradio att ansökningarna i regel förkastas. Statskontoret anser inte att just medborgarskapsavgiften gäller under den lag som kan befria från avgifter. Det finska medborgarskapet kostar för närvarande drygt 2200 kronor, för barn och krigsbarn är avgiften cirka 900 kronor.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

SFP får nytt tvåspråkighetsprogram

Svenska folkpartiet i Finland har offentliggjort sitt omdiskuterade tvåspråkighetsprogram.

Programmet betonar att det är naturligt för sfp att rikta blickarna mot den växande skaran tvåspråkiga som känner sig hemma i både den svensk- och finskspråkiga kulturen, rapporterar svenska Yle.

Tvåspråkighetsprogrammet bereddes i fjol på nytt efter protester. Kritiker ansåg då att programmet var klumpigt formulerat och att partiets identitet går förlorad om man öppet börjar fria till finskspråkiga. Forskare och sfp-ledningen har dock understrukit vikten av de tvåspråkiga väljarna för partiets framtid. Samtidigt poängterar programmet att sfp är ett svenskspråkigt parti där det interna arbetsspråket är svenska.

Programmet ska ännu godkännas på partidagen i Vasa i juni.
(SR Sisuradio/ Niki Bergman)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".