Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 16: Inga pengar till förvaltningsområde

Publicerat söndag 23 april 2006 kl 15.24

Ämnen den här veckan:
Förvaltningsområdet blir utan i vårbudgeten. Lilja-skolan får tillstånd för specialklass. Sverigefinländare har högre lön än svenskar. Bråttom söka till svenskfinsk journalistutbildning. Stort intresse för minoritetsschlagerfestival. Vasa är mest tvåspråkigt. Sverigefinländare studieobjekt i Tyskland.

Förvaltningsområdet blir utan i vårbudgeten

Utvidgningen av det finskspråkiga förvaltningsområdet till Mälardalen får inga pengar i regeringens vårbudget. Vänsterpartiets riksdagsledamot Elina Linna konstaterar besviket att frågan inte är tillräckligt viktig för att få plats i vårbudgeten under ett valår.

I övrigt föreslår regeringen att budgetfrågorna som berör de nationella minoriteterna flyttas från budgetposten invandrarfrågor till post nr 1, Rikets styre. Den romska minoriteten tilldelas också ett extra anslag på en miljon för att genomföra vissa åtgärder som ska motverka diskriminering av romer samt öka kunskapen om romerna och deras rättighter bland såväl myndigheter och kommuner som romerna själva.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen och Niki Bergman)

--

Lilja-skolan får tillstånd för specialklass

Den sverigefinska Lilja-skolan i Järva har fått det efterlängtade tillståndet för att inrätta en specialklass. Tidigare har Skolverket endast utfärdat tidsbestämda tillstånd, men Lilja-skolan får nu ett permanent tillstånd. Lilja-skolan, som har sin verksamhet i Kista i norra Stockholm, kan nu ta in elever med inlärningssvårigheter till klassen. En del av undervisningen kommer att ske integrerat i en vanlig klass.
(SR Sisuradio/Soili Huokuna)

--

Sverigefinländare har högre lön än svenskar

Nordbor har i snitt högre lön än svenskar i Sverige, visar LO:s nya rapport. Personer födda i Sverige tjänar i snitt 18 000 kronor i månaden, medan danskar, norrmän, finländare och isländare som jobbar i Sverige i snitt tjänar 18 400 kronor i månaden. Sammantaget tjänar personer födda utomlands dock 2000 kronor mindre i månaden än svenskfödda, visar rapporten.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Bråttom söka till svenskfinsk journalistutbildning

Ansökningstiden till den svenskfinska journalistutbildningen vid Stockholms universitets journalistutbildning JMK går ut den 12 maj. Ansökningsformuläret finns på JMK:s hemsida från och med måndagen den 24 april.

Den finsk- och svenskspråkiga journalistutbildningen omfattar ett och ett halvt års studier, 60 poäng, och är till för tvåspråkiga studenter med en grundexamen i något annat ämne. Utbildningen är ett samprojekt mellan JMK, Stockholms universitets finska institution och Finskt språk- och kulturcentrum i Eskilstuna och genomförs i samarbete med Sveriges televisions finska redaktion och SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Soili Huokuna)

--

Stort intresse för minoritetsschlagerfestival

De nationella minoriteternas egna sångtävling, Liet-Lavlut, har fått in en rekordmängd bidrag. Från de 25 minoritetsspråksregionerna i Europa har sammanlagt 53 bidrag inkommit till juryn. Av dessa väljs ett dussin till själva tävlingen. Sångerna är bland annar på finska, samiska, baskiska, frisiska, gaeliska och tornedalsfinska. Själva tävlingen avgörs i oktober.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Vasa är mest tvåspråkigt

Vasa är Finlands mest tvåspråkiga stad, visar en ny undersökning som undersökt städernas språkservice. Mer än var tredje person i Vasa anser sig kunna det andra inhemska språket bra eller mycket bra. Den svenskspråkiga minoriteten i staden är nöjd med servicen på svenska. Var fjärde Vasabo har svenska som modersmål.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Sverigefinländare studieobjekt i Tyskland

I Tyskland genomförs en stor minoritetsundersökning vid Humboldt-universitetet, där man undersöker de nationella minoriteternas identitet i Finland, Sverige, Estland, Lettland och Danmark. Doktoranden Inken Dose berättar att hon valt sverigefinländarna bland de nationella minoriteterna i Sverige eftersom det forskats mindre om dem än om till exempel samerna. Hon vill också jämföra sverigefinländare och finlandssvenskar med varandra. Humboldt-universitetet har specialiserat sig på forskning om de nordiska och baltiska länderna.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".