Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 26: Unikt historiskt material sålt till Finland

Publicerat torsdag 29 juni 2006 kl 17.07

Ämnen den här veckan:
Nokia vill växa i Sverige. Europas romer organiserar sig. SVT friat av granskningsnämnden. Svinalängorna blir film. Kristdemokratiskt förslag redan verklighet. Unikt historiskt material sålt till Finland.

Nokia vill växa i Sverige

Den finska mobiltelefonjätten Nokia siktar på att erövra förstaplatsen även på den svenska mobilmarknaden. Nokias nye chef för Norden, den finlandssvenske Kenneth Jönsson säger till SR Sisuradios nyheter att en marknadsledande position är ett viktigt mål för de kommande tre åren.För att bli marknadsledande tror Jönsson på en starkare profilering på individualiserade mobiltelefoner, med många olika funktioner.Kenneth Jönsson, som har jobbat för Nokia sedan 1982, blev utnämnd till Nordenchef efter att bland annat ha arbetat med marknadsföring för Nokia i Ungern, Portugal och Ryssland.

--

Europas romer organiserar sig

Romer runt om i Europa samlas nu kring det gemensamma målet att arbeta mot romfientliga attityder. I december bildades organisationen Europas romers och resandes forum. Forumets vice ordförande Miranda Vuolasranta, från Finland, säger till SR Sisuradios nyheter att attityderna mot romer syns bland annat i skolböcker, i medier och i folks beteende gentemot romer. Vuolasranta tror att forumet kan förbättra ställningen för romerna och att det kan bli en viktig påtryckare i Europa. Forumet är den första internationellt agerande organisation vars ledning romer från Europa själva har valt. Även romer från Sverige är representerade i forumet. Romerna är Europas största minoritet.

--

SVT friat av granskningsnämnden

Sveriges Television bryter inte mot sändningstillståndets villkor för de finskspråkiga programmen. Det fastslår granskningsnämnden för radio och TV. Sverigefinländarnas delegation anmälde i våras SVT till granskningsnämnden. Enligt delegationen hade SVT skurit ner på de finskspråkiga programmen så mycket att det bröt mot sändningstillståndet. Enligt SVT har företaget emellertid ökat de finskspråkiga sändingarna från 117 timmar år 2001 till 139 timmar år 2005. Då ingår både program som köpts från Finland och program som producerats av SVT:s finska redaktion. Sverigefinländarnas delegation å sin sida efterlyser mer svenskproducerat material som rör den finska minoriteten i Sverige. Granskningsnämden friar SVT och pekar på svårigheten att beräkna hur mycket SVT satsar på finska program eftersom företaget ändrat under tillståndsperioden har ändrat sina rutiner för att räkna på detta.

--

Svinalängorna blir film

Författaren Susanna Alakoskis kritikerhyllade debutroman ”Svinalängorna” blir film. Det rapporterar Sveriges Radios finska kanal Sisuradio. Susanna Alakoski säger till Sisuradio att ” Allt är i sin linda, men eftersom det kommer att krävas en hel del ”finsk” och ”skånsk” själ i denna filmprestation så letar Drakfilm redan nu efter lämpliga skådespelare, regissör etc”. Romanen ”Svinalängorna” (Bonniers) som gavs ut i våras beskriver ur ett barns perspektiv livet för de finnar som på sextio- och sjuttiotalen invandrade till Ystad. Inspelningen av filmen planeras till nästa sommar.

--

Kristdemokratiskt förslag redan verklighet

Trots att det redan finns ett skolutbyte mellan svenska kommuner i Norrbotten och finska kommuner i finska Lappland föreslår KD:s partistyrelse för partiets riksting att Kristdemokratena ska arbeta för skolor vars upptagningsområde överskrider nationsgränserna. Partistyrelsen hänvisar till behovet av detta i bl.a. Pajala och Haparanda. Enligt KD:s partistyrelse hindrar gällande regelverk att en skola tar emot elever från två länder. Riksdagskandidaten Stig Töyrä från Pajala säger till SR Sisuradios nyheter att partistyrelsen troligtvis inte känner till det redan existerande skolsamarbetet.

--

Unikt historiskt material sålt till Finland

Stockholms auktionsverk har auktionerat ut unikt historisk material, som varit försvunnet i nästan ett sekel. Den finländska staten köpte materialet lagom till förberedelserna för 200 års jubiléet av den finska autonomin. Dokumenten tillhörde ursprungligen friherre och greve Carl Erik Mannerheim, marskalk Mannerheims farfars far, som förhandlade om Finlands ställning som en del av Ryssland mitt under det brinnande kriget mellan Sverige och Ryssland. I Finland har förbereldelserna för firandet av 200-års jubiléet påbörjats. En av huvudarrangörerna är Kulturfonden för Sverige och Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".