Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Talmannens svar

Julkaistu onsdag 23 augusti 2006 kl 10.30

Du har lämnat in en skriftlig fråga till statsrådet Jens Orback avfattad på finska språket. 

Det finska språket har en särställning som ett av fem minoritetsspråk. Detta innebär bl.a. en rätt för enskilda att använda finska vid sina kontakter med en förvaltningsmyndighet eller en domstol. Rätten gäller hos kommunala samt statliga regionala och lokala förvaltningsmyndigheter liksom domstolar med ett geografiskt verksamhetsområde som helt eller delvis omfattar förvaltningsområdet för finska, dvs. Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå kommuner.

Ställningen som minoritetsspråk innebär dock inte en rätt att använda finska vid utövandet av ledamotskapet i riksdagen. Det är av hävd en självklar utgångspunkt för regeringsformen och riksdagsordningen att det är svenska språket som skall användas i riksdagen, vid debatter och vid avfattandet av olika dokument som motioner, skriftliga frågor och interpellationer.

På grund av det anförda och med hänvisning till bifogade promemoria anser jag att den skriftliga fråga som Du har lämnat in inte håller sig inom ramen för regeringsformens regler och riksdagsordningen. Jag tillåter därför inte att frågan framställs.

Du kan begära att få saken prövad av kammaren.

Ärendet har föredragits för mig av kanslichefen Ulf Christoffersson.

Med vänlig hälsning

Björn von Sydow

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".