Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 29: Svinalängorna översätts till finska

Julkaistu söndag 23 juli 2006 kl 16.53

Ämnen den här veckan:
Finska staten bråkar om sjukförsäkringsbeslut. Nordiska rådet vill minska gränshinder. Små folkpensioner i Sverige och Finland. Sverigefinnar på ny hemsida. Succéromanen Svinalängorna översätts till finska.

Bråk om sjukförsäkringsbeslut

Finland måste beakta sjukförsäkringsavgifter som betalats i Sverige då man beslutar om nya avgifter för återflyttare. EG-domstolen gav i veckan sitt beslut vars tolkning redan orsakat bråk mellan finska staten och återflyttarna. Enligt beslutet ska Finland dra av avgifter som betalats till Sverige om personen kan bevisa att dessa betalats. Finska staten anser dock att inget förändras genom beslutet. De finska sjukförsäkringsavgifterna har varit ett problem särskilt för pensionärer med små inkomster.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Nordiska rådet vill minska gränshinder

Nordiska rådet funderar på att tillsätta en ombudsman för gränshinder. Saken har diskuterats i rådets presidium. Tanken är att ombudsmannen skulle ta tag i problemen som gör det svårt för människor och företag att flytta från ett nordiskt land till ett annat. Problemen gäller bland annat beskattning och socialförsäkringar.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Små folkpensioner i Sverige och Finland

Sverige och Finland snålar med folkpensionen. Enligt en ny utredning i Finland är de svenska och finska minimipensionerna bland de lägsta jämfört med andra industriländer. Ensamstående pensionärer fick mindre pension endast i Australien och Japan. Särskilt svår är situationen för gifta svenskar med garantipension, där situationen var sämst bland de jämförda länderna. Utredningen jämförde nettopensionen med medelnettolönen i varje land.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Sverigefinnar på ny hemsida

En ny hemsida har öppnats för dem som är intresserade av finska språket och den finska identiteten. Det är finska litteratursällskapet som samlat ihop ett infopaket om språk och identitet till sitt 175-års jubileum. Man kan bland annat lyssna på olika sorters finska, läsa om finska språkets historia och hitta information om utlandsfinländare, till exempel sverigefinnarna.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Svinalängorna översätts till finska

Sverigefinska författarinnan Susanna Alakoskis debutroman Svinalängorna ska översättas till finska. Rättigheterna såldes nyligen till det finlandssvenska förlaget Schildts. I Sverige ger förlaget Ordfront i höst ut boken Tala om klass som Susanna Alakoski varit redaktör för. I den berättar många kända politiker och debattörer om sina erfarenheter kring klassamhället.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".