Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nina Lundströmin kirje puhemiehelle (ruotsiksi)

Julkaistu fredag 25 augusti 2006 kl 13.51

Stockholm 2006-08-25  

Till talman Björn von Sydow 

Jag har emottagit talmannens beslut om att inte tillåta att min fråga författad på finska får framställas till statsrådet Jens Orback. Beslut med hänvisning till den bifogade promemorian där det anges att frågan inte håller sig inom ramen för regeringsformens regler och riksdagsordningen. Ställningen som nationellt minoritetsspråk innebär inte en rätt att använda finska vid utövandet av ledamotskapet i riksdagen enligt underlaget för beslut.

Det finska språket har en särställning som ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Svenska språket saknar stöd i grundlagen, och annan lag, samt omnämns ej explicit i riksdagsordningen.

Vidare anges i underlaget för beslut att det är av hävd en självklar utgångspunkt för regeringsformen och riksdagsordningen att det är svenska språket som skall användas i riksdagen, vid debatter och vid avfattandet av olika dokument som motioner, skriftliga frågor och interpellationer. Med anledning av detta vore det mycket värdefullt att erhålla en kompletterande upplysning avseende vilken konkret paragraf i grundlagen eller riksdagsordningen som den skriftliga frågan strider mot.

Enligt talmannens svar är det möjligt att låta riksdagen ta ställning till frågan och även höra konstitutionsutskottet. Genom att det är första gången som en fråga ställts på finska har frågan även en principiell karaktär avseende svenska språket kontra ett nationellt minoritetsspråks ställning. Därmed ser jag det vara av principiell vikt att språkfrågan reds ut. En prövning är därmed önskvärd i kammaren, samt i förekommande fall konstitutionsutskottet.

Med vänlig hälsning 

Nina Lundström, bänk 62

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".