Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 32: Fp och v vill förbättra finskans ställning

Julkaistu söndag 13 augusti 2006 kl 15.55

Ämnen den här veckan:
Folkpartiet vill förbättra finskans ställning. Vänsterpartiet kräver: Finska rättighet i hela Sverige. Finskakursen vid Mälardalens högskola populärast. Flytten av Suomikoti gick bättre än väntat. Upphovsrättsstrid stoppar inte teatertradition. Nya Kaurismäki-filmen till Sverige.

Folkpartiet vill förbättra finskans ställning

Finska språket ska få minoritetsställning i hela landet om de krav som folkpartiet ställde i veckan uppfylls efter valet. Folkpartiet kräver i sin rapport en rad förändringar för finskan i Sverige, bland annat inom skolsektorn. Anmärkningsvärt är att partiets egna ministerkandidater står bakom kraven, om det blir ett regeringsskifte i september.
(SR Sisuradio/Nina Simonen)

--

Vänsterpartiet kräver: Finska rättighet i hela Sverige

Rätten att använda finska bör vara envars rätt, som gäller i hela landet. Det krävde vänsterpartiets riksdagsledamot Elina Linna i tisdags, när partiet presenterade sin rapport om sverigefinnarnas situation. Rapporten tar upp ett tiotal områden, där partiet önskar se förändringar. Skolan har en framträdande roll bland kraven, bland annat vill partiet att kravet om fem elever för modersmålsundervisning slopas.
(SR Sisuradio/Nadja Mänty)

--

Finskakursen vid Mälardalens högskola populärast

Finskakurserna vid Mälardalens högskola har 50 anmälda till hösten. Den mest populära kursen är nybörjarkursen i finska som har 21 studerande i höst. Även nya kurser om finska deckare och finska för datoranvändare har dragit studerande. Många kurser har dock ännu plats för fler.
(SR Sisuradio/Nadja Mänty)

--

Flytten av Suomikoti gick bättre än väntat

Det finskspråkiga äldreboendet och servicehemmet Suomikoti förbereder sig för att flytta till sina nya permanenta lokalet i Stureby i Stockholm. Hemmet flyttades i maj för en övergångsperiod till lokaler på Bromma sjukhusområde, då de gamla lokalerna i Sabbatsberg skulle rivas och byggas om. Flyttlasset till de nya lokalerna lär gå i november-december.
(SR Sisuradio/Milla Eronen)

--

Upphovsrättsstrid stoppar inte teatertradition

Skogsfinnarnas historia i form av pjäsen Kalevan pojat visas i år för sista gången i Hällefors på Finnstigen. En drygt 20-årig tradition är därmed till ända på grund av en upphovsrättslig tvist om manuset. Men en nya pjäs finns redan i kikaren. Osmo Holappa som lett skådespelargruppen är nostalgisk men letar efter en ny text att anpassa för nästa sommar.
(SR Sisuradio/Oili Tuomenoja)

--

Nya Kaurismäki-filmen till Sverige

Den sista delen i finske kultregissören Aki Kaurismäkis filmtrilogi, (Laitakaupungin valot), kommer samtidigt till nio biografer i Sverige. Premiären på fredagen gick i Stockholm (fyra teatrar), Göteborg, Lund, Malmö, Uppsala och Västerås. Dessutom har biografen Zita i Stockholm specialvisningar på åtta andra Kaurismäki-filmer.
(SR Sisuradio/Liisa Paavilainen)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".