Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 33: Partiledarintervjuer i SR Sisuradio

Julkaistu söndag 20 augusti 2006 kl 17.51

Ämnen den här veckan:
Partiledarintervjuer i SR Sisuradio. Eskilstuna-modellen exporteras. Finska populärt i Umeå. Lilja-skolan erbjuder specialklasser. FinSKC:s framtid hotad. Antti Tuuri fick Bengt Pohjanen -pris. Juhani Kunelius årets scenartist.

Partiledarintervjuer i SR Sisuradio:

Lars Ohly önskar finskundervisning i Fagersta

Vänsterpartiets partiledare förebrår Fagersta kommun i Västmanland för att kommunen sänker skatterna men ordnar inte finskundervisning för skolbarnen. Mer än var femte fagerstabo har finsk bakgrund, men kommunalrådet Stig Henriksson anser att det redan är försent att lära andra och tredje generationens sverigefinnar finska. Han anser att staten ska bekosta en sån undervisning. Lars Ohly anser att Fagersta bör ha finskundervisning i skolorna även utan pengar från staten. Vänsterpartiet har egen majoritet i Fagersta.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

Fredrik Reinfeldt:
Skolan viktigast för att bevara språket

Skolan är A och O för att bevara finskan i Sverige. Det anser moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Han är stolt över att ha varit med och drivit igenom friskolereformen som möjliggjorde de sverigefinska friskolorna. Han anser ändå att även de kommunala skolornas frihet bör öka. Även friare kommunala skolor skulle kunna sörja för finskundervisningen för elever som önskar det, anser Fredrik Reinfeldt.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

Lars Leijonborg:
Slopa kravet på fem elever för modersmålet

Partiledaren för folkpartiet, Lars Leijonborg, vill slopa kravet på fem elever för att få rätt till modersmålsundervisning på finska. Förändringen kunde ske redan under nästa mandatperiod om den borgerliga alliansen vinner valet, tror Lars Leijonborg. Han hoppas att kostnaderna för förändringen skulle rymmas i budgeten för nästa mandatperiod. Kravet för fem elever i gruppen finns endast för finska och jiddish, inte för de andra nationella minoritetsspråken samiska, romani och meänkieli.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

Göran Hägglund:
Ge de gamla vård på modersmålet

Göran Hägglund, partiledare för kristdemokraterna, upplever de gamlas situation som särskilt viktig att förbättra. Han anser att åldringsvård på det egna modersmålet är viktigt och tycker att kommunerna ska uppmärksamma detta på lång sikt när de anställer vårdpersonal. Eftersom åldringsvården först och främst är kommunernas ansvar anser Göran Hägglund att statens uppgift blir att främja förskningen kring åldringsvård och språk samt utreda behovet av åldringsvård på det egna språket.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

Göran Persson:
Förvaltningsområdet utvidgas sakta

Utvidgningen av det finskspråkiga förvaltningsområdet till Mälardalen kommer att påbörjas från enskilda kommuner, anser ordföranden för socialdemokratiska partiet, statsminister Göran Persson. Dessa kommuner får under nästa mandatperiod anslag för att genomföra utvidgningen, förutsatt att socialdemokraterna behåller regeringsmakten efter valet, lovar Persson. Som exempel nämner Persson Eskilstuna, som enligt Persson förstått betydelsen av att förbättra finskans ställning. Göran Persson ser att en förstärkt ställning för finskan i Mälardalen kan främja det ekonomiska samarbetet mellan Finland och Sverige.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Eskilstuna-modellen exporteras

Den minoritetspolitiska modellen i Eskilstuna ska nu spridas i Sverige. Kommunalrådet Hans Ekström och riksdagsledamoten Paavo Vallius har turnerat Sverige för att motbevisa fördomen om att verkställandet av minoritetspolitiken är dyrt. Han anser att minoritetspolitiken inte behöver vara dyr, men kräver en del tankearbete. Eskilstuna-modellen grundar sig på tre grundidéer: rättvisa, sverigefinnarnas dragkraft som grupp och ekonomi. I det långa loppet blir det billigare om invånarna mår bra, resonerar Hans Ekström.
(SR Sisuradio/Nadja Mänty)

--

Finska populärt i Umeå

Trots att universiteten har färre sökande i år och intresset för språkstudier minskar, verkar finska intressera många nybörjare. Antalet sökande i Umeå slår rekord och flera olika kurser står till buds, berättar lektor Tuija Määttä.

Också i Stockholm och Lund ökar intresset. Men inte utan problem. Finskundervisningen i Lund är numera förlagd till Köpenhamn, så studenterna får pendla. I Stockholm har antalet sökande minskat något från förra året, men kvällskursen är fullsatt.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala, Milla Eronen, Taneli Männikkö)

--

Lilja-skolan erbjuder specialklasser

I torsdags började specialklassverksamheten på Lilja-skolan i Järva. Lilja-skolan, som har sin verksamhet i Kista i norra Stockholm, kan nu ta in elever med inlärningssvårigheter till klassen. En del av undervisningen kommer att ske integrerat i en vanlig klass. Lilja-skolan, som i höst har ett trettiotal elever, fick det efterlängtade permanenta tillståndet för en specialklass i våras.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

FinSKC:s framtid hotad

Eskilstunas kommunledning oroar sig för framtiden för Finska språk- och kulturcentret vid Mälardalens högskola (FinSKC). Centrets finansiering från årsskiftet 2008 är oklar. Eskilstuna kommun och andra regionala finansiärer är villiga att fortsätta stöda centret, men regeringens framtida finansiering, och dess eventuella storlek, är osäker, säger kommunalrådet Hans Ekström. Partiledarna stöder på olika sätt i princip centrets framtida ställning.
(SR Sisuradio/Nadja Mänty, Merja Laitinen)

--

Antti Tuuri fick Bengt Pohjanen -pris

Finländske författaren Antti Tuuri har tilldelats årets Bengt Pohjanen -pris. Tuuri har skrivit ett fyrtiotal romaner och har tidigare fått Finlandia-priset och Nordiska Rådets litteraturpris. Bengt Pohjanen -priset får han främst för sin förmåga att beskriva livet för invånarna längst norrut.
(SR Sisuradio/Karl-Axel Juntti)

--

Juhani Kunelius årets scenartist

De sverigefinska låtskrivarnas traditionella pris gick i år till Juhani Kunelius med 740 röster. Sammanlagt las 2852 röster i årets tävling som hölls traditionsenligt i Axvalla. Tävlingen anordnas av SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Leena Koivuneva)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".