Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 35: Språkfrågan i riksdagen bör utredas

Julkaistu söndag 3 september 2006 kl 20.00

Ämnen den här veckan:
Valmyndighetens finska lämnar mycket att önska. Tobias Krantz (fp): Språkfrågan i riksdagen bör utredas. SR Sisuradio blir poddradio.

Valmyndighetens finska lämnar mycket att önska

På valmyndighetens hemsida kan man hitta valinformation på finska både i skriftlig form och som film. Men språket lämnar mycket att önska. Bland annat det finska ordet för Sverige, Ruotsi, är felstavat som ’Routsi’. Översättningarna har gjorts av en av de översättningsfirmor med vilka staten genom Rikspolisstyrelsen har kontrakt, berättar Valmyndighetens informatör Vivan Nilsson. Hon förutsätter att översättningsfirman använder sig av auktoriserade översättare.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Tobias Krantz (fp):
Språkfrågan i riksdagen bör utredas

Frågan om vilket eller vilka språk som bör användas i riksdagen bör utredas grundligt, anser Tobias Krantz, riksdagsledamot och folkpartiets representant i konstitutionsutskottet. Han välkomnar riksdagsledamot Nina Lundströms initiativ av väcka och driva språkfrågan vidare. Enligt Krantz har talman Björn von Sydows svar till Lundström hål i argumentationen. Talmannen vägrade Lundströms skriftliga fråga på finska till statsrådet Jens Orback med motiveringen att svenska av hävd använts i riksdagen. Talmannen kan vägra en fråga om den strider mot riksdagsordningen eller regeringsformen, men inget av dokumenten förbjuder frågor ställda på något av de nationella minoritetsspråken. Nina Lundström kan begära att frågan behandlas i riksdagen, som i sin tur kan hänskjuta frågan till konstitutionsutskottet.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

SR Sisuradio blir poddradio

Från början av september finns delar av SR Sisuradios utbud som poddradio. Först ut i podden är valmaterial med partiledarintervjuer samt ungdomsprogrammet Klubis humorsatsning. Mer information finns på SR Sisuradios hemsida, sverigesradio.se/sisuradio.

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".