Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 41: Språkvård på meänkieli i sikte

Julkaistu söndag 15 oktober 2006 kl 22.00

Ämnen den här veckan:
Första stegen tagna mot språkvård på meänkieli. Minoritetsrepresentanter i riksdagens utskott. Brist på kvalificerade lärare i friskolorna. ”Sverigefinska vårdplatser måste byggas nu”. Krigsbarn har sämre hälsa. Kulturtidskiften Liekki fyller 30 år.

Första stegen tagna mot språkvård på meänkieli

Språkvård på meänkieli kan bli verklighet inom ramen för den nya språkmyndigheten, språkrådet. I praktiken beror genomförbarheten på hur stora anslag institutet för språk- och folkminnen SOFI får av regeringen för verksamheten. Ordföranden för Svenska Tornedalingars Riksförbund STR -T Sven Kostenius anser att det är bråttom med språkvård på meänkieli. Han anser att man behöver minst en heltidstjänst för uppdraget och att den med fördel kan placeras i Tornedalen. Nu väntar man på besked i budgetpropositionen för nästa år. Det nya språkrådet ska ge språkvård på svenska och alla de nationella minoritetsspråken med undantag av samiskan samt teckenspråk. Samiskans språkvård sköts även i fortsättningen av sametinget.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Minoritetsrepresentanter i riksdagens utskott

På tisdagen valdes medlemmarna till riksdagens utskott. Fem sverigefinnar eller tornedalingar finns i de centrala utskotten. Centerns Stefan Tornberg valdes till konstitutionsutskottet. Till kulturutskottet valdes både vänsterpartiets Siv Holma och folkpartiets finskfödde Cecilia Wikström. Holma blir utskottets ordförande och Wikström vice ordförande. Socialdemokraternas Raimo Pärssinen fick plats i skatteutskottet och vänsterpartiets Elina Linna i socialutskottet. Dessutom blir Sinikka Bohlin (s) suppleant i konstitutionsutskottet. Hon blir även en av Sveriges representanter i Nordiska rådet.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Brist på kvalificerade lärare i friskolorna

Närmare en femtedel av Sveriges lärare är okvalificerade, visar en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting. Störst andel okvalificerade lärare har friskolorna. De flesta sverigefinska skolorna ligger långt ner på listan över andel kvalificerade lärare. Leila Holmström, rektor för Erkki-skolan i Eskilstuna anser att statistiken ger en missvisande bild av situationen på de sverigefinska skolorna. Många av lärarna i de sverigefinska skolorna har en finsk lärarexamen, men räknas inte automatiskt som kvalificerade i Sverige.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

”Sverigefinska vårdplatser måste byggas nu”

Behovet av finskspråkiga vårdplatser på äldreboenden i Sverige kommer att öka de närmaste åren när personerna från den stora flyttvägen på 1960-talet närmar sig pensionsåldern. Sverigefinska riksförbundet SFRF har uttryckt sin oro för att dagens 300 finskspråkiga vårdplatser inte räcker långt om några år. Helena Kivisaari på SFRF säger att flera vårdavdelningsprojekt borde sättas igång snarast eftersom en ny vårdavdelning tar flera år att genomföra. Enligt SFRF har 12 kommuner (Borås, Eskilstuna, Fagersta, Gävle, Göteborg, Huddinge, Köping, Lindesberg, Olofström, Söderstälje, Värmdö och Västerås) i Sverige finskspråkiga vårdavdelningar. I tre kommuner (Nacka, Skövde, Stockholm) driver sverigefinska organisationer själva vårdhem.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Krigsbarn har sämre hälsa

Krigsbarn har mer problem med hälsan än andra, visar pågående forskning i Finland. Bland annat drabbas krigsbarn mer av hjärt- och kärlsjukdomar än andra. Forskaren Hanna Alastalo som följt upp 2000 tidigare krigsbarns hälsa tror att det beror på snabba förändringar i barnens kost. Krigsbarnen som skickades till Sverige var ofta undernärda och från fattiga familjer. Deras kost förändrades snabbt i Sverige vilket lett bland annat till högre blodtryck i snitt. Cirka 70 000 finska barn skickades till Sverige under kriget.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Kulturtidskiften Liekki fyller 30 år

Sverigefinska kulturtidskriften Liekkis 30 utgivningsår firades i tisdags på Finlandsinstitutet i Stockholm. Under den tvåspråkiga temakvällen ”Litteratur utan gränser” framträdde bland annat författarinnan Susanna Alakoski.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".