Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En härlig start på dagen - varje dag. Här får du senaste nytt varvat med filosofiska utsvävningar, humor,..

Grym Chili

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 07.15

Mange Schmidt snackade chili när han besökte oss senaste. Det är inte hans eget recept, men likväl det recept han rekommenderar varmast. PS. Det räcker till minst 10-20 personer. DS.

En mycket stor svart järngryta
En stekpanna
En liten kastrull
Sex burkar ljust öl, helst det mexikanska Corona.
5 torkade ancho-pepparfrukter (De är stora, mörkt brunröda och finns i affärer som säljer latinamerikansk mat. I nödfall kan de ersättas med en  blandning av mörkrött chilipulver och ett antal flådda, urkärnade röda paprikor.)
1 chipotle-peppar (Röd, rökt. Finns konserverad i latinamerikanska affärer.)
3 birdseye-pepparfrukter (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri).
4 jalapeno-pepparfrukter (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
Baconfett (eller olja) att steka i.
10 stora vitlöksklyftor, grovt hackade.
5 kilo oxkött, skuret i centimeterstora tärningar.
En halv kopp mjöl.
En kopp chilipulver.
Två koppar mörk oxbuljong.
2 matskedar spiskummin. (Kännarna kan inte komma överens om kryddan ska rostas innan den används eller inte.)
2 matskedar oregano.
2 matskedar malda korianderfrön.
1/2 matsked socker.
Salt, efter smak. Börja försiktigt!
Lite grovt majsmjöl, masa harina.

Börja med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låtsvalna. Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan. Öka värmen i stekpannan och börja stek köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner i grytan. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan. Sila av den blötlagda pepparn, men spara vattnet. Mosa den kokta pepparn, tillsätt sedan all peppar till köttet. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Koka upp.

Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och koriander. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten. Fortsätt kokningen tills köttet börjar falla sönder. Det bör ta två, tre timmar. Det kan hända att chilin är lite lös när den närmar sig slutkokningen. Riktiga Texasbor reder den då med grovt majsmjöl. Gör slut på den sista skvätten tequila (om du inte redan gjort det). Ta av grytan och skumma bort det fett som samlats ovanpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".