Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En härlig start på dagen - varje dag. Här får du senaste nytt varvat med filosofiska utsvävningar, humor,..

GI-lasagne

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 12.42

Jag har använt mig av en lasagneform som är 25x19 cm stor och 5 cm djup. Detta ger ca. 4 portioner. Anpassa mängd efter storlek på formen, såklart.

Du behöver i det här fallet:
500 g Keso m. fetaost & oliv
500 g Kesella naturell
400 g nötfärs
400 g krossade tomater m. vitlök & örter
1 st morot
½ tub tomatpuré
1-2 st gullökar
1-2 st hela tomater
Lasagneplattor av fullkorn
Riven ost

Blanda keson och kesellan i en skål. Gör precis likadant med köttfärsen, löken, de krossade tomaterna, tomatpurén och moroten (riven då såklart, annars blir det hemskt komplicerat att tillaga den) i en annan skål. Krydda efter tycke och smak. Jag kör på säkra kort; örtsalt, peppar och basilika.

Lägg ett lager Keso/Kesella-sås i botten av formen. Använd ca. hälften av skålens innehåll. Lägg på så många plattor på rad som formen tillåter. I mitt fall blir det 3 st. Därefter ska ett lager färsblandning på. Snåla inte med lagren! Och så plattor på det. Varva färsblandning och plattor tills du är nöjd. Jag hade t.ex. 2 st lager med färs. På med lasagneplattor, slutligen.

Skiva tomater och lägg på ett gäng ovanpå plattorna. Avsluta med ännu ett lager av Keso/Kesella-sås direkt på tomaterna. In i ugnen på 225 grader i 35 min. Ta ut lasagnen efter 25 min och strö på så mycket riven ost som du bara vill. Sätt in skapelsen igen tills klockan ringer.

Dinner is done-diddy.

Och som med all lasagne så blir den absolut godast att värma upp igen efter att ha stått i kylen över natten. Dvs. perfekt matlåde-mat! Men ska vi vara realistiska så är det inte klassisk lasagne med bechamelsås och hela faderuttan, så den kommer inte smaka som klassisk lasagne smakar. Men gillar man nyttigare alternativ så är detta, i mitt tycke, en lovande variant. Dessutom är den väldigt enkel att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".