Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under eftermiddagen ger vi dig helt enkelt mer om det som sker.
Radar

Brist på gode män i hela länet

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 14.20
"Behovet har ökat kraftigt"
(1:28 min)
Annelie Berglind, handläggare på Överförmyndarnämnden i Växjö. Foto: Klara Börjeson

Det finns inte tillräckligt många människor som kan tänka sig att vara god man. Och antalet uppdrag ökar stadigt. 

Som Nyheterna tidigare berättat har Markaryds kommun stor brist på gode män. Men även i resten av länet råder det brist, och bara i Växjö saknas det för tillfället 50 stycken. Annelie Berglind är handläggare på Överförmyndarnämnden i Växjö.

– Vi har nog märkt här att behovet av god man har ökat ganska kraftigt. Antal ansökningar har ökat med femtio procent, bara de senaste åren. Och andelen god man-skap har ökat med ungefär åtta procent. Däremot antalet gode män har inte ökat avsevärt, så det finns en brist på gode män idag.

Låg ersättning
Om man tittar på länet i sin helhet saknas det över 90 goda män, och behovet tycks ständigt öka, och då speciellt de uppdrag som kräver mycket tid i anspråk. Men, trots att uppdragen tycks bli tyngre är ersättningen fortsatt låg.

– Det står i lagen att en god man har rätt till en skälig ersättning. Ersättningen är väldigt låg idag, så vi räknar det som ett frivilliguppdrag. Och det kan ju vara en del i att det är så svårt att få gode män, eftersom uppdragen blir mer och mer komplicerade, säger Annelie Berglind.

Tillfredställelse hjälpa
I Växjö finns en förening för gode män, där Anitha Rohdin sitter i Styrelsen. Hon håller med om att ersättningen är ett problem, men menar också att man när man rekryterar också måste trycka på fördelarna med att vara god man.

– Den tillfredsställelse du känner när du märker att du kan hjälpa en människa som är väldigt utsatt i vårt samhälle, när du märker skillnaden och att du ser att de får det bättre. Och att det är du som har hjälpt till. Det är det som driver mig, säger hon.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".