Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under eftermiddagen ger vi dig helt enkelt mer om det som sker.
radar

Kritiken mot BUP ökar - facket oroade för säkerheten

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 14.29
Debatt om läget på Barn och ungdomspsykiatrin
(17 min)
1 av 2
Psykologförbundets Bengt Persson. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
2 av 2
Suzanne Frank (M) landstingsråd. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio

Läget på Barn och Ungdomspsykiatrin i Växjö, BUP, är fortsatt kritiskt. Personalen vantrivs efter omorganiseringen. Ett problem som centrumchefen Annika Hull-Laine inte ville kännas vid tidigare. Nu erkänner hon att problem finns och att det är bekymmersamt, samtidigt är Psykologförbundet oroade för säkerheten.

Att problemen på BUP kvarstår syns inte minst syns i den anmälningar till Patientnämnden som fortsätter strömma in. Fram till idag har de fått in fler anmälningar mot BUP i Växjö än man fick in under hela 2011.

Många av de anmälningar som kommit in till patientnämnden vittnar om hur patienter fått vänta betydligt längre på ett besök än man först blivit lovad. Ett av fallen rör en mamman som under fyra veckor försökte komma i kontakt med BUP utan att lyckas. Beslut togs sedan om att en utredning av barnet skulle till i februari, något som sedan sköts fram till först mars, sedan april och nu maj.

– Det är ytterst beklagligt och ett tecken på att vi inte når upp till den tillgänglighet som vi önskar, säger Annika Hull-Laine som nu också är tillförordnat verksamhetschef på BUP. Hon poängterar samtidigt att de just nu arbetar hårt för att få ordning på problematiken och att man kommit en bra bit på väg då hon anser att ledningen och personalen nu fått till en bra dialog.

Men Bengt Persson från Psykologförbundet menar att kommunikationsproblemen mellan ledning och personal fortfarande delvis kvarstår på BUP.

– Det är få som gått till jobbet med glädje den sista tiden om många söker sig om efter andra jobb, säger han.

BUP befinner sig nu i ett läge där patientärenden faller mellan stolarna och akuta ärenden blir liggande, vilket i sin tur går ut över patientsäkerheten, menar Bent Persson.

Det moderata landstingsrådet Susanne Frank som är ansvarig politiker är bekymrad lver läget BUP nu befinner sig i, men hoppas på en snabb lösning.

– Förhoppningvis ska det inte dröja allt för länge innan vi har en fungerande verksamhet på BUP, säger hon. Det får ta max ett halvår, sedan ska det vara ett väloljat maskineri.

Men även om det blir så så ser Psykologförbundets Bengt Persson att den kris som BUP genomgått och genomgår kommer att innebära en kompetensbrist i år framöver då personal där nu söker sig till andra arbetsplatser istället.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".