Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under eftermiddagen ger vi dig helt enkelt mer om det som sker.
Radar

Storsatsning på torvbrytning i länet

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 16.27
"Det är kanske tre, fyra meter torv"
(8:53 min)
1 av 5
Lennart Andersson tittar ut över sin mark. Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio
2 av 5
Torvbrytning. Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio
3 av 5
4 av 5
Anders Kroon är produktionsledare för Södras torvutvinning. Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio
5 av 5
Björn Wolgast, affärsområdetschef för kraft och värme, Växjö energi. Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio

Södra Skog satsar stort på en ökad torvindustri i länet, samtidigt som Växjö kommun valt att fasa ut samma torv i fjärrvärmeverket här.

Södra Skog satsar nu stort på en ökad torvindustri i länet. Något som man räknar med ska ge många arbetstillfällen framöver. Det berättar Anders Kroon, som är produktionsledare för Södras torvutvinning, när vi träffar honom ute vid Värmsjömossen.

– Här under har vi säkert fyra meter med torv, vi kommer tömma denna torvmossen på 30-40 års sikt. Det är en rättså dyr investering, men vi kommer ge arbetstillfällen under lång tid.

– Torv är förmultnade växtdelar och nedbrutet i olika skalor. Ju mörkare den är ju mer nerbruten är den och ju mer energi finns det i den. Då lämpar den sig för att elda den så den blir energi i värmeverk.

Torvbrytning kritiseras

Allra längst ner kan de förmultnade västlagren här vara så gamla som 4 000 år och det är en av anledningarna till att torvbrytningen har många motståndare. Markerna där man bryter torv förstörs och lämnar en sänka efter sig. I kontraktet med markägaren åtar sig Södra att återställa marken på ett korrekt sätt, med granplanteringar eftersom det inte går att återskapa en torvmosse.

Södras satsning motiveras med att materialet är hälsosamt som strö för djur och ett attraktivt material för växtodlare, men en liten del av torven kommer användas som bränsle i värmeverk. Det senare har kritiserats av Naturskyddsföreningen och Greenpeace eftersom eldning med torv bidrar till koldioxidutsläppen. Enligt Södras Anders Kroon är det ändå bättre att elda med torv än med till exempel kol.

Sluteldat med torv i Växjö

Fjärrvärmeverket i Växjö har tidigare eldat med torv. Nu står värmeverket efter en stor omställning när ytterligare ett verk, Sandvik 3, ska byggas och då ska torven fasas ut. Björn Wolgast är affärsområdetschef för kraft och värme på Växjö energi, han visar runt på verket.

– Om du tittar ut så ser du det vi eldar, det är biobränsle alltså restprodukter från skogen. 95-96 procent trädbränsle, och några få procent torv i detta.

Varför tillsätter man torv?

– Inom EU anser man att torv är ett fossilt bränsle och det ska fasas ut här när Sandvik 3 driftssätts. Å andra sidan har torven något mer gynnsam prisbild än biobränsle.

Det är kommunens miljömål som är anledningen till att det inte ska eldas med torv i fjärrvärmeverket.

– Den nya pannan ska gå bara på bioenergi. Kommunen kommer inte köpa någon torv att elda med, säger kommunalråd Bo Frank (M).

Skulle inte skriva på idag

Lennart Andersson tittar ut över sina marker. Där skrev hans far på ett kontrakt om torvbrytning för 25 år sedan. Nu återstår bara 3-4 år, man har redan brutit mellan 5-6 meter ner i torven.

– Det finns många motståndare till det här, markägaren bredvid till exempel. Jag har inte haft någon talan om detta, det var min far som skrev kontraktet. Jag har fått ta det som det är, men inte är det snyggt precis, säger Lennart Andersson.

Om du fick ett nytt erbjudande idag, skulle du skriva på för 25 år till då?

– Nej. Jag skulle hellre haft mossen orörd.

Även om den inte gett någon inkomst?

– Nej det gör ju ingen mosse, men det hade varit finare att titta på det än att stå och se det här, säger Lennart Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".