Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under eftermiddagen ger vi dig helt enkelt mer om det som sker.
Konsument

"Man måste stå på sig"

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 16.37
Konsumentrådgivare: "Be att få allt skriftligt"
(7:01 min)

Klagomålen blir allt fler mot ett antal teleoperatörer som via telefon lurar kunder i länet att teckna mångåriga företagsbonnemang utan ångerrätt.

I Kronobergs län har tio personer på två veckor vänt sig till rådgivarna på konsument Södra Småland och den oberoende organisationen Telekområdgivarna har sänt ut en varning för operatörerna.

Så här går det till

I ett klassiskt exempel ringer företagen upp en äldre person med en egen firma men som inte aktivt driver ett företag, till exempel mark- och skogsägare. Kunden rings upp på sin privattelefon, övertalas att ingå avtal alternativt ber bara om mer information. Men oavsett vilket dimper ett avtal ner i brevlådan några dagar senare med texten att kunden tecknat ett företagsavtal, ofta med 36 månaders bindningstid, och utan ångerrätt.

Enligt Mattias Graflund, VD på den oberoende organisationen Telekområdgivarna gäller varningen för fyra olika telefonoperatörer som på ett eller annat sätt bedriver oseriös försäljning.

– Det går inte att säga att de är helt och hållet oseriösa men de här företagen har säljare som säljer genom att vara vilseledande, de har inte villkoren tillgängliga på hemsidan fast man ska det, och de har dessutom ingen kundtjänst som hanterar frågorna på ett bra sätt, säger han.

De vinner på otydligheten

Enligt Maria Johansson, konsumentvägledare på konsument Södra Småland får de konstant in samtal från kunder som tecknat avtal utan att veta om det och menar att det är just otydlligheten som gör att de här företagen lyckas.

-- De flesta är äldre och har inte hört ordenlitgt. De tror att de pratar med sitt befintliga företag och vet inte ens om att det handlar om en nyteckning. När de väl börjar ställa frågor svarar säljarna snabbt och otydligt, säger hon.

Enligt lag har kunden ångerrätt på ett telefonabonnemang om det i huvudsak ska användas för privat bruk men företagen hävdar det motsatta och hänvisar till lagen.

– Men då gäller för kunden att bestrida skriftligt, och skicka kopia till ett inkassoföretag, säger Maria Johansson och menar att man kan få rätt som kund om man står på sig.

– Vår erfarenhet är att företagen ofta inte går längre än så. De tjänar pengar på att kunderna blir rädda och bara betalar utan att ställa frågor, säger hon.

Svåra att få kontakt med

När Radar försöker kontakta de fyra företagen visar det sig att två av dem, Ring ett och Telespar, saknar telefonnummer och istället hänvisar till mail via ett formulär på hemsidan. På Telephon finns ingen tillgänglig som har rätt att uttala sig.

Vd på Grön Tele menar att klagomålen varit flera tidigare, men att de gjort många förbättringar sedan april i år.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".