Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten.
Släktband återkommer den 20 november 2017

Länkar

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 11.58

Denna sida uppdateras inte längre - besök denna sida för uppdaterade länkar:

---

SLÄKTBAND SERIEOMGÅNG ETT 7/1 2004- 24/1 2005

---

 

Nättidningen Rötter

som är utgiven av Sveriges Släktforskarförbund har allt från en nyhetssida till praktiska råd och tips för släktforskare. I första programmet berättar Kent Andersson om möjlighterna att hitta anhörigas gravvårdar. På Rötters hemsida finns fliken GRAVSTENARNA där 50 000 gravstenar från 1940 och tidigare registrerats.

Så här skriver man på sidan ”Hela inventeringen, som nu alltså pågått i drygt 25 år, förvaras i Sveriges Släktforskarförbunds kontor i Göteborg (i original) och i Stockholm (kopior). När materialet räknades den 15 febr. 2000 hade 31.819 gravvårdar inventerats. Då var 910 kyrkogårdar i Sverige färdiga, medan inventering pågick på 727 kyrkogårdar. Men sedan dess har antalet inventerade stenar alltså ökat med drygt 12.000.”

---

Landsarkviet i Härnösand 

har idag ca 70 000 hyllmeter arkivmaterial, däribland sjukhusjournalen från Härnösands Hospital som berättar om den 40 årige mannen som 1880 dog i syfilis. Landsarkivet i Härnösand omfattar i det närmaste 50% av Sveriges yta, och är därför det största landsarkivet i Sverige om man ser till landytan.

---

Demografiska databasen 

är en särskild enhet vid Umeå universitet som inriktar sig på dataproduktion och forskning. Här skapas befolkningsdatabaser med historisk information främst baserad på kyrkböcker från 1700- och 1800-talen. Anna Lundberg som berättar om situationen för den syfilissjuke mannen från Härnösand disputerade 1999 med avhandlingen ”Care and coercion- social policy, medical care and patients with venerial disease in Sweden 1785- 1903”.

Från Demografiska Databasens hittar man ett utförligt länkregister uppdelat i fem avdelningar; 1.Arkiv 2.Befolkningshistoriska databaser 3.Demografi  4.Släktforskning 5.Övrigt.

---

Arkivens dag

Varje år har arkiv runt om i landet öppet hus. Program med utställningar, visningar, föreläsningar och andra aktiviteter syns bland annat på bibliotek, hembygdsföreningar, släktforskarsalar och arkiv.

 

---

Landsarkivet i Göteborg 

I ett av magasinen på landsarkivet i Göteborg hittade Släktband poliskammarens arkiv över prostituerade kvinnor i Göteborg på 1800- talet. I en presentation om Landsarkivet i Göteborg kan man läsa att några av landsarkivets specialiteter är; sjöfart, fiske, emigration, västsvensk ekonomisk och demografisk historia samt lokalhistorisk forskning. Samt att Landsarkivet ända sedan 1960-talet varit ett av de flitigast besökta arkiven i Sverige. Det är framförallt släkt- och hembygdsforskare som har utnyttjat möjligheten att arbeta med folkbokföringshandlingar, material från domstolar och lokalförvaltningar som länsstyrelser, skattemyndigheter, skolor, polis och tull mm.

---

G-Gruppen

Om man blir medlem i G-Gruppen kan man som släktforskare få hjälp att söka sina rötter i Tyskland, Polen, Baltikum och Finland. Deras hemsida har följande adress:

---

Mormonkyrkan

har av trosskäl en släktforskningsavdelning som också är öppen för personer utanför kyrkan. Mormonerna har samlat folkbokföringsdata från de flesta industrialiserade länder i världen, och detta material finns tillgängligt för den som söker sina rötter i andra länder än Sverige.

I Sverige är Västerhaninge söder om Stockholm centrum för verksamheten, men det finns också kontor på fler platser. På mormonernas hemsida finner du uppgifter om telefonnummer, öppettider och liknande.

---

Genline 

Peter Wallenskog, vd för Genline, berättar att de under nästa år kommer att ha alla de svenska kyrkböckerna tillgängliga på nätet. Genline är en betal databas som fotograferat av kyrkböcker och gjort de tillgängliga för släktforskare i hela världen. När allt är färdigt kommer Genlines bildarkiv innehålla mer än 40 miljoner sidor. De som släktforskar med Genline kan själv se vad som står skrivet i kyrkböckerna. Och för de som inte vill teckna abbonemang kan använda Genline gratis på ett flertal bibliotek och landsarkiv.

---

DIS 

DIS står för Föreningen för Datorhjälp i släktforskningen och är en ideell förening med sitt centrum i Linköping. Föreningen har över 21.000 medlemmar som är organiserade i regionföreningar över landet. Sedan tidigt 1980-tal har föreningen DIS tagit fram och fortsatt utveckla ett datorprogram för släktforskare, kallat Disgen. Idag är det störst av alla släktforskarprogram i Sverige. Programmet säljs bara till medlemmar i föreningen.

Inom DIS har man också utvecklat en speciell databas för utbyte av anfakta, släktforskare emellan. Medlemmar i föreningen har tillgång till Disbyt, som basen heter, och icke medlemmar har tillgång till begränsade mängder fakta från basen. Idag finns över 8 miljoner poster inregistrerade i Disbyt.

---

SOFI, Språk- och folkminnesinstitutet 

SOFI har ljudinspelningar från hela landet ända sedan 1930- talet. Genom att antingen gå in på deras hemsida eller ringa någon av de fyra Språk- och folkminnesarkiven som finns i Umeå, Uppsala, Göteborg och Lund kan man hitta inspelningar med släktingar eller berättelser från en socken där ens släktingar levde.

---

Lantmäteriet

har kartor ända från 1600- talet. Eftersom arbetet med att scanna alla Sveriges kartor kommer att ta ytterligare några år finns inte alla kartor att beställa ännu.

---

Riksantikvarieämbetes

På Riksantikvarieämbetets hemsida finns en hel del tips om modernare sätt att använda kartor. Till exempel kan man läsa om koorinatsättning på kartor som är användbart om man vill använda gps för att leta gamla bosättningar.

---

Krigsarkivet

har en hel del kartor som också kan beställas. Här finns också stadskartor.

---

SLÄKTBAND SERIEOMGÅNG TVÅ 29/8- 14/11 2005

---

Efternamn, PRV

För att byta ett efternamn behöver man ta kontakt med PRV, Patent- och Registreringsverkets namnenhet. Om man vill ta igen ett gammalt släktnamn ska det ha burits i två generationer i rakt nedstigande led och någon ska butit namnet de senaste 80 till 100 åren. Mer fakta om namnbyte kan man hitta på PRV:s hemsida.

(Från programmet 29/8 2005 ”Släktband 29 augusti”) 

---

Riksarkivet

är en av Sveriges äldsta myndigheter med rötter i medeltiden och 1500-talet. På den här sidan kan du se vilka arkiv som finns där.

(Från programmet 5/9 2005 ”Släktband besöker Riksarkivet- Historiens skattkammare”) 

---

SwedGenTour 

Under september månad reste en svensk släktforskardelegation till USA och Canada för att träffa svenskättlingar som de höll workshops och föreläsningar för. Allt för att underlätta deras släktforskning och hitta deras rötter i Skandinavien.

Släktforskardelegationen använde sig bland annat av de databaser och cd skivor som finns presenterade på SwedGenTours sida.

(Från programmet 26/9 2005 ”Släktband i Salt Laje City”) 

---

Svenska Heraldiska föreningen 

Heraldik är vetenskapen om sköldemärken och deras tillbehör. I begreppet ryms även vapenskonst.

(Från programmet 3/10 2005 ”All släkt i Salt Lake City”) 

---

Ellis Island records

Här kan man söka i immigrations register från Ellis Island, New York. Detaljerad information om immigranter från 1892.

(Från programmet 10/10 2005 ”Ellis Island- hoppets och förtvivlans ö”) 

---

Castle Garden

Castle Garden användes som kontrollstation innan Ellis Island togs i bruk. Immigrationsregistret startar år 1855.

(Från programmet 10/10 2005 ”Ellis Island- hoppets och förtvivlans ö”) 

---

Svenska Emigrantinstitutet i Växjö

Den här riksinstitutionen grundades 1965 och har som syfte att bevara arkiv, intervjuer och minnen från den svenska emigrationsepoken 1846-1930 då 1,3 miljoner svenskar, vilket motsvarar ungefär 20 % av befolkningen, lämnade landet.

Kristina Persson, arkivarie på Svenska Emigrantinstitutet, berättar i Släktband att de sedan 60- talet mikrofilmat svensk- amerikanska kykors arkiv och att det idag finns ca  1700 församlingar motsvarande över 400 000 svenskar i databasen. Idag är den endast sökbar via Svenska Emigrantinstitutet och Swanson Center i Illinois.

(Från programmet 17/10 2005 ”Nellie Johansson i Släktband”) 

---

Ancestry.com

På den här amerikanska sidan kan man söka i de amerikanska folkräkningarna, som gjordes i USA vart tionde år. Genom att söka på efternamn kan man få fram uppgifter som ger mer information om en släkting som emigrerat.

De tidiga folkräkningarna innehåller inte lika många uppgifter om personerna som de senare. Det finns fler vägar att nå de amerikanska folkräkningarna, men enligt Kristina Persson på Svenska Emigrantinstituet är Ancestry.com en av de lättaste vägarna att hitta igen en person i de amerikanska folkräkningarna.

(Från programmet 17/10 2005 ”Nellie Johansson i Släktband”) 

---

Social Security Death Index, SSDI

Den här sidan innehåller uppgifter om avlidna amerikaner som under sitt liv haft amerikansk socialförsäkring. Om man hittar en avliden person i det här arkivet kan man beställa ett dödscertifikatet som också innehåller information om personen.  

(Från programmet 17/10 2005 ”Nellie Johansson i Släktband”) 

---

Gustave Anjou

Gustave Anjou förfalskade släktträd i Amerika. han kom ursprungligen från Stockholm, men försörjde sig som släktforskare i USA. I en artikel i The Family Chronicle kan du läsa om Gusatve Anjou.

(Från programmet 17/10 2005 ”Nellie Johansson i Släktband”)

---

The Preservation Company

Det här amerikanska företaget går hem till folk för att leta rätt på allt av historiskt intresse; brev, fotografier, utmärkesler, brev, tidningsartiklar mm. Sedan scannas allt och en släkthistoria byggs ihop som är tillgänglig för hela släkten.

(Från programmet 31/10 2005 ”Värdefulla minnen”)

---

Föreningen för smedsläktsforskning

Här finns information att hämta när det gäller smeder vid svenska bruk.

(Från programmet 31/10 2005 Värdefulla minnen”)

---

Demografiska Databasen

Sören Edvinsson, historiker vid Demografiska Databasen vid Umeå Universitet, berättade om hur man kan använda sig av deras databas. Genom att abonnera på sidan kan man titta in i material som rör några orter i landet.

(Från programmet 7/11 2005 ”Epidemier som härjade förr”)

---

Family Tree dna

Bennet Greenspan är vd oc grundare av det här företaget som testar dna för att spåra släktled tusentals år bakåt i tiden. Beroende om man vill titta på mödernet eller fadernet kostar ett test mellan 100 och 300 dollar.

(Från programmet 7/11 2005 ”Epidemier som härjade förr”)

---

Frigivna straffarbetsfångar

I SVARs databaser kan man fylla på släktforskningen med fyllig information från t ex databasen med Frigivna straffarbetsfångar och Sjömansdatabasen.

(Från programmet 14/11 2005 ”Pigan som blev byhora och barnamörderska”)

---

SLÄKTBAND SERIEOMGÅNG TRE 23/1- 27/3 2006

---

Kungliga Myntkabinettet

Sverige hade fram till 1873 världens krångligaste myntsystem, säger Lars Lagerqvist på Myntkabinnetet. På den här sidan kan man hitta matnyttig information om de svenska mynten genom historien.

(Från programmet 23/1 2006 ”Skottar kommer till Sverige”)

---

Familjen Cruickshank

Läs om Robert Cruickshank som kom från Skottland med några kexrecept på fickan.

(Från programmet 23/1 2006 ”Skottar kommer till Sverige”)

---

Sällskapet Vallonättlingar

Sällskapet Vallonättlingar har en hemsida med mycket information för den som vill veta mer om vallonernas historia.

På deras hemsida finns i sin tur gott om matnyttiga länkar och litteraturtips för den som släktforskar om valloner.

(Från programmet 6/2 2006”Valloner och resande”)

---

Finnsam

Finnsam står för finnbygder i samverkan och är en samarbetsorganisation som arbetar med och har intresse av den skogsfinska kulturen i Skandinavien.

(Från programmet 13/2 2006 ”Skogsfinnar”)

---

Genealogiska Samfundet i Finland

Genealogiska Samfundet i Finland grundades 1917 som en vetenskaplig förening och har som ändamål att främja genealogisk och personhistorisk forskning.

(Från programmet 13/2 2006 ”Skogsfinnar”)

---

Finnskogsmuseet

Finnskogsmuseet i Skräddrabo har som målsättning att samla information och material om finnskogsregionerna i Sverige och Norge.

Finnskogsmuseet i Skräddrabo är idag det enda tvärskandinaviska med skogsfinsk kultur som tema.

(Från programmet 13/2 2006 ”Skogsfinnar”)

---

Torsby Finnkulturcentrum

Torsby Finnkulturcentrum är informationscentrum och har ett museum om den skogsfinska kulturen och historien.

(Från programmet 13/2 2006 ”Skogsfinnar”)

---

The National Archives

The National Archives i Washington D.C. USA har en mängd federala, offentliga, arkiv att leta i. Bl a The Freeman Bureau och Commissionary of Claims, som Reginald Washington berättade om i Släktband 27 februari.

(Från programmet 27/2 2006 ”Morianer, slavar och sjungande släktberättelser”)

---

Rötters porträttfynd

På Rötters första sida (Släktforskarförbundets nättidning) kan du klicka på Portättfynd.

Där finns scannade kopior av portätt med uppgifter om fotografens namn och hemort, och om den avporträtterade.

(Från programmet 6/3 2006 ”Gårdsöden och samisk forskning”)

---

Estnisk släktforskning

E- gruppen finns under G- gruppen, Genealogi över Östersjön. Här finns många användbara länkar som är nyttiga för släktforskare med estniska rötter. Närmare 30 000 ester kom till Sverige på 40- talet.

(Från programmet 20/3 2006 ”Släkt som flytt från Estland”)

---

Krigsarkivet

Här finns många råd och tips på hur du hittar släktingar som varit i det militära. Generellt sätt kan man säga att de som var anställda i det militära blev mer väldokumenterade än andra som t ex bönder och handelsmän.

Missa inte länken till Soldatregistret!

(Från programmet 27/3 2006 ”Krig och fred”)

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".