Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten.
Släktband återkommer den 20 november 2017

Sjömän

Publicerat onsdag 5 januari 2005 kl 13.00

Vill man hitta uppgifter om sjömän i sin släkt finns det ganska många arkiv att leta i, men huvudkällan är de så kallade Sjömanshusen.

Alla sjömän skrevs in i olika sjömanshus som bland annat hade till uppgift att föra bok över vilka som mönstrade på och av olika båtar. Från 1864 blev det lag på att alla så kallade stapelstäder, dvs de städer som hade rätt att föra handel med utlandet, skulle bilda egna sjömanshus. Men också före dess fanns det sjömanshus i de flesta större hamnstäder. Idag finns sjömanshusens b öcker förvarade på landsarkiven. Man skrevs in i det sjömanshus där man allra först mö nstrade på. Kvinnor skrevs inte i sjömanshusens register förrän 1934.

Varje sjöman fick ett eget nummer när han först skrevs in i registret, och det numret följde honom sedan genom alla på- och avmönstringar. Här finns också anteckningar om alla de sjömän som hoppat av i fr ämmande länder, även om orsaken till avhoppen och rymningarna sällan finns antecknade.

Det finns också möjlighet att finna uppgifter om förrymda, avhoppade, avmönstrade eller döda sjömän fram till 1930 i den speciella CD som kallas emigrantskivan och som ryms inom projektet Göteborgs-emigranten. D är finns förteckningar över alla de sjömän som av olika anledningar försvunnit från sina båtar fram till 1930.

På landsarkiven finns det också uppgifter att hämta om de som utbildat sig för ett liv till sjöss, dvs sjöbefäl och maskinister.

Vill man veta mer om fartygen som ens släkting arbetat på finns det arkiv hos de olika rederierna, ofta ä r de deponerade på Landsarkiven. På Riksarkivet i Stockholm finns Kommerskollegiums arkiv där det också finns anteckningar och sjöbefäl och redare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".