Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten.
Släktband återkommer hösten 2018

Krig och fred

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 08.45
1 av 14
Foto: SVT Bild
2 av 14
Brev från dottern Carolina till modern Kristina 3 juli 1893
3 av 14
Kristina är utblottad och möter fattigvårdsnämnden i Tingsryd 1870. Broderi: Solveig Kristiansson.
4 av 14
Kristina gifter sig med Lars Johan Olofsson 1858. Broderi: Soleig Kristiansson.
5 av 14
Roterings- och utskrivningslängd 1639 Skellefteå socken
6 av 14
Rullor 1639 med bl a Skellefteå socken
7 av 14
Utdrag ur Torpsyneprotokoll Moshultamåla rote 1900
8 av 14
Karlahierta i 1774 års Generalmönsterrulla från Västerbottens regemente, Piteå kompani nr 86
9 av 14
Generalmönsterrullor Västerbottens Regemente
10 av 14
Soldater vid I21 Sollefteå i början av 1900 talet
11 av 14
Del av Tage Erlanders Stamkort
12 av 14
Jan Dahlström, Krigsarkivet
13 av 14
Fotografi från Länsmuseet Västernorrland
14 av 14
Familjen skingras. Broderi: Solveig Kristiansson.

Krigsarkivet

Genom århundraden har de militära myndigheterna sparat mängder av dokument som nu finns i Krigsarkivets över 7 hyllmil handlingar.

Jan Dahlström är historiker och 1:e arkivarie på Krigsarkivet.  Tio meter under Krigsarkivet på Gärdet i Stockholm i källarmagasinet visar han några av de dokument som finns tillgängliga för släktforskare, historiker och andra intresserade.

De äldsta handlingarna är från 1535 och de allra senaste dokumenten från 2005.

I en av gångarna visar Jan Dahlström Försvarstabens arkiv som är avhemligat, det vill säga handlingar som tidigare var hemliga men som nu är genomgångna och tillgängliga för forskare.  Han säger att man tidigare hemligstämplade fler handlingar än man gör idag, och att innehållet ofta är mindre dramatiskt än hemligstämpeln antyder. Det kan t ex vara handlingar som beskriver krigsorganisationen då och material och förrådsbyggander som inte längre används.

Många släktforskare hör av sig till Krigsarkivet för att få hjälp med att hitta information om sina anfäder. Några av de vanligaste källorna att hitta information är i Generalmönsterrullor, Roterings- och utskrivningslängder, Militieräkningar och Regementsräkenskap säger Jan Dahlström.

Generellt sett är de män som var anställda i det militära mer väldokumenterade i källorna än andra som t ex bönder och handelsmän. Detta blir tydligt när man kommer till 1800 talet då det ofta finns en ganska bred dokumentation om sodaterna bevarad. Soldatkontrakt, Torpsyneprotokoll, Straffjournaler och Krigsrättsprotokoll är ex på sådana handlingar.

Men man ska komma ihåg att officerarna vanligen är mycket mer dokumenterade än de meniga soldaterna, säger Jan Dahlström.

Roterings- och utskrivningslängder. När kungen skulle föra krig utomlands behövde han städernas bifall för att kunna skriva ut soldater till sin armé. Statsförvaltningen gjorde av den anledningen upp utskrivningslängder med alla män i krigsför ålder. Vid utskrivningarna listades alla män mellan 15 och 60 år och var tionde man togs ut till krigstjänstgöring.

Roterings- och utskrivningslängder finns från 1620 och ca 100 år framåt i tiden, men de minskar kraftigt i antal när indelningsverket införs på 1680- talet. På bilden ser man noteringar om några av de 28 män som togs ut i krigstjänstgöring i Skellefteå socken 1639.

Rullor. De utskrivna soldaterna sattes ihop till förband och redovisas i en samling som heter  ”Rullor 1620- 1723”.

I Rullorna kan man bland annat se vad som händer med soldaten i strid. De har samma geografiska redovisning som Roterings- och utskrivningslängderna, dvs soldaterna står redovisade under sin hemsocken. För att veta vilken rulla man ska söka i måste man titta i arkivförteckningen.

Om soldaten dör i fält står det ibland var detta skedde, t ex en krigsskådeplats. På så sätt kan man knyta en person till en plats och historisk händelse.

Jan Dahlström påpekar att många av de som dog under krigstider inte gjorde det i strid utan i fältläger där svåra sjukdomar florerade.

Indelningsverket. Det var dyrt att hålla en stor stående här under fredstider. Man hade tidigare exprimenterat med indelningsverk, men på 1680- talet fick Sverige det yngre indelningsverket som innebar att bönder fick skyldighet att hålla en soldat. Ofta gick flera bönder ihop i en sk rote och såg till att soldaten fick ett torp, en liten markbit och andra naturalöner. 

Dessa soldater var självförsörjande i fredstider samtidigt som kungen snabbt kunde mobilisera en krigsduglig här. Att bli rotesoldat blev för många egendomslösa eller gårdslösa bondsöner en möjlighet att få ett eget hushåll.

I 1774 års Generalmönsterrulla från Västerbottens regemente visar Jan Dahlström några exempel på soldatnamn som förekom vid detta förband. 

Soldatnamn. På en sida syns namnen Karlahierta, Dunderborg, Stridsbuss och Falkonett. Jan Dahlström berättar att det ibland förekommer namn, där man anar skämtsamma kompanichefer som gav ironiska namn till sodaterna. En sodat med namnet Elephant får exempelvis avsked pga att han var liten och klen.

Andra soldater fick namn efter roten de bodde på.  Ett sådant exempel är Moberg.

Soldatkontrakt. Jan Dahlström visar ett soldatkontrakt mellan Kga Kompani av Kungliga Kalmar regemente och roten 132 i Moshultamåla där Vilhelm Mobergs far bodde. Namnet Moberg fick han efter rotens namn.

Soldatkontraktet, eller legokontraktet, var som ett anställningsavtal som visar vad som skulle ingå i avtalet. I soldatkontraktet för Vilhelm Mobergs far står det bland annat att han skulle få 24 lass ohuggen långved och skjuts till kvarnen fyra gånger om året.

Torpsyneprotokoll. Det förddes protokoll när soldattorpet inspekterades. Torppsyneprotokollen finns dels i regementsarkiven, men kan också förekomma på landsarkiven. Där kan man bland annat läsa om hur torpet såg ut och vilka reparationer som utfördes.

Värnplikt. I början av 1800 talet börjar man exprimentera med värnplikt. I regementsarkiven finns ibland bevarade beväringsmönsterrrullor.

1919 inför man Stamkort eller Värnpliktskort för alla de män som gör  lumpen. Där kan man se exakt när, var och vad personen gjort och också vilka repetetionsövningar han befunnit sig på. 

Stamkorten fördes fram till 1969 då de ersattes av datoriserade register. 

Jan Dahlström tar fram Tage Erlanders Stamkort som visar att han vid ett tillfälle, 1922, straffas för olovligt undanhållande, det vill säga att han kommit sent vid ett tillfälle. Straffet blir två dagars vaktarrest med tjäntsgöring.

Inskrivningslängder omfattar alla män i Sverige oavsett om man gjorde lumpen eller inte. 

Fotografier finns, men det är framförallt på högre militärer, ex officerare. Om man söker en vanlig soldat kan det vara värt att söka på Länsmuseet som ibland har militära gruppbilder.

Kartor. Krigsarkivet har en av världens större samlingar med handritade kartor och ritningar från 1600, 1700 och 1800 talen. En del finns utlagda på Krigsarkivets hemsida. I dessa kan man till exempel hitta var en gammal väg gick i en viss socken för några hundra år sedan. 

Eller har man spårat en anfader som var med i ett visst fältslag kan man i samlingen Sveriges krig hitta detaljplaner som visar var på slagfältet ett visst förbandet stred och som på så sätt kan visa exakt var anfadern stred.

-----------------------------------------------------------------------

Kristinas öde i Soveigs bilder

Solveig Kristansson berättar sin släkts historia genom att brodera bilder. Med hjälp av linnetråd och vanlig sytråd växer berättelsen fram om Kristina och hennes fem barn, varav fyra emigrerade till Amerika och Danmark. Historien om den här familjen är som livet självt, både sorgset och glatt.

Kristina gifte sig bara 16 år gammal. Hennes framtidsutsikter var goda. Hon hade själv en stor gård, och mannen hon gifte sig med likaså. Fem barn fick de tillsammans innan allting började gå utför.

Kristinas man skrev på en borgensförbindelse som innebar konkurs. Maken försvann och Kristina blev ensam med barnen. Hon klarade inte av att försörja dem, de fyra äldsta blev utplacerade på socknen. Kristina fick med tiden ett litet torp att bo i och försörjde sig genom att arbeta hos andra.

När barnen blivit vuxna gav de sig iväg, flickorna först. Den yngsta, Olivia hamnade i Chicago som hembiträde i en rik tysk familj. Karolina stannade i Danmark där hon gifte sig. De båda sönerna Sven och John gick det mycket bra för. Sven började efter några år att bygga hus på spekulation och gjorde goda affärer. John anställdes i ett gruvbolag och reste ständigt runt i syd- och mellanamerika. Och alla syskonen skrev regelbundet hem till mamma Kristina.

I nästan varje brev skickade syskonen pengar hem till sin mamma. När Kristina till sist dog 1918 hade hon sparat 300 kronor till sin begravning och gravsten.

Solveig Kristiansson berättar i sina sydda bilder om syskonen och deras gamla mamma. Hon börjar alltid att göra ansiktena på de personer som ska vara med. Svårigheten är att få dessa ansikten att uttrycka känslor och om det blir fel i ett ansikte är det ingen idé alls att göra bilden, säger Solveig.

Bildsviten om Kristina och hennes barn finns på Emigrantinstitutet i Växjö.

-----------------------------------------------------------------------

Släktband är slut för den här gången

Hör gärna av dig ändå!

Vår adress är slaktband@sr.se

Släktband, Sveriges Radio, 906 15 Umeå

Telefonlyssnare 090- 12 14 15

Kommentarer kring programmen kan också skrivas till

Lyssnarservice@sr.se

Som vanligt ligger programmen kvar för lyssning en månad efter sändning.  

Vårhälsningar från programmakarna och släktentusiasterna

Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".